Признание: Най-бедните взимат по 40 лв., за да няма критики към ГЕРБ

Признание: Най-бедните взимат по 40 лв., за да няма критики към ГЕРБ
A A+ A++ A

Най-бедните ще получат по 40 лв. за Коледа, за да няма критики към ГЕРБ. Таках финансовият министър Владислав Горанов обясни неочакваните финтове през седмицата в предаването „120 минути” на бТВ.

"Заради 50 млн. лева няма да оставим тези, които оставиха България на ръба на катастрофата, да имат аргументи да критикуват правителството, не можем да го позволим", обясни Горанов.

Миналата седмица между него и социалния министър Ивайло Калфин прехвърчаха искри по тази тема. Бившият евродепутат още при встъпването си в длъжност обяви, че ще пенсионерите да получат коледни добавки.

Горанов тогава беше непреклонен, че пари няма. "Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда", беше позицията на министъра.

Премиерът Бойко Борисов обаче отиде на крака при Горанов в сградата на министерството и след нея 1 300 000 пенсионери бяха зарадвани с по 40 лева за Коледа.

„Не става въпрос за имидж. Който прави имидж и се заиграва с пенсионери, всеки път губи изборите. Не е важно как харчиш парите, а как управляваш”, коментира Горанов. Според него предишните управляващи за „хвърляли дребни суми” на различни социални групи, за да скрият спрените еврофондове, назначаването на Делян Пеевски в ДАНС и други скандали.

„Тази година ще имаме 3 млрд. дълг, който ще покрие дефицита от грешното планиране”, допълни министърът.

Той посочи, че през следващата година детските надбавки ще бъдат замразени, а в държавната администрация и за депутатите няма да има коледни бонуси.

Горанов обясни за цесиите в поставената под надзор Корпоративна търговска банка, че се нарушава принципът на равнопоставеност на кредиторите. Макар да става въпрос за напълно законна операция, със законови промени те се изместват за след края на процедурата по несъстоятелност.

Схемата действала по следния начин: Вложител прехвърля депозита си - например от 1 милион лева на друг клиент на банката, който има кредит към нея за същата стойност. Той погасява кредита с прехвърления депозит като плаща на вложителя между 50 и 70 процента от депозита му.

Така за единия кредитът излиза по-евтино, а другият получава повече от гарантираните до 100 хиляди евро. Към момента се смята, че са правени опити за спасяването на над 1 млрд. лева от негарантираните влогове в КТБ.

Горанов обясни, че сега операцията ще се извършва след края на процедурата по несъстоятелност. Така, ако от даден негарантиран депозит са останали напр. само 30%, прехващането ще може да се направи само по отношение на тях.

На въпрос за гуверньора на централната банка Иван Искров финансовият министър отговори - той ще реши кога да си ходи.

„Иван Искров може да довърши своя мандат, ако прецени, че това е най-правилното за финансовата система и БНБ”, посочи Горанов. Все пак - заради „шумовете в системата”, управителят би трябвало да се оттегли.

От ГЕРБ не настояват Искров да довърши мандата си, даде да се разбере финансовият министър.

Той отрече информациите, че Иван Искров ще бъде изпратен в Черноморската банка за развитие като представител на България. Според Горанов, причина за слуховете е отмяната на решението, с което МС по времето на Пламен Орешарски е изпратил на поста Нина Ставрева, която била от обкръжението му.

#Владислав Горанов #пенсионери #Ивайло Калфин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"