Войната между Пенев и Изпълкома и бъдещето на националния отбор

Войната между Пенев и Изпълкома и бъдещето на националния отбор
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В четвъртък Българският футболен съюз взе решение да освободи националния селекционер Любослав Пенев. Той бе начело на отбора на България от 2011г. насам и е водил тима в 24 мача. Специалистът бе уволнен заради слаби резултати след раавенството от 1:1 срещу Малта в европейската квалификация миналата седмица.

Ето и обяснението на Борислав Михайлов за решението на Изпълкома : “Колегите бяха на мнение, особено през последната година, че не се представяхме добре. Още след четвъртия кръг отборът почти е изгубил своите шансове да се класира.”

Михайлов не пропусна да посочи, че големите виновници са футболистите. Все пак Любослав Пенев не им е повлиял достатъчно, давайки им възможност да се самозабравят.

Президентът на БФС добави, че се запазват добрите отношения с Пенев и се разделят като приятели. 

“Питах ги какъв им е проблемът, а те ми казват, че няма проблем. Значи има голям проблем.” завърши Михайлов говорейки за “трикольорите”.

В своя защита Пенев отговори със солидна критика пред бТВ отправена към членовете на Изпълкома.

„Ще бъда конкретен, например, от хора, които са в Изпълкома. Не съм съгласен с критиките и оценките за моята работа. Нито са играли организиран футбол, нито имат лиценз за треньори.” заяви той. 

В отговор на собственика на "Лудогорец", бившия национален секционер добави „Не приемам и не съм съгласен тези хора да определят посоката на българския футбол. Те не трябва да отварят думичка за футбол. Кирил Домусчиев говори за облик на отбора. Сложна терминология е за него. Нека да помагат на отбора, но те да дават оценка за мен. Точно така за него говорим, аз съм го виждал в чужбина, там е много нисичък.“

Явно критиките към бившия нападател на "Атлетико Мадрид" не са били конструктивни, а именно обратното. С тези нападки обаче един отбор се отдалечава от своите цели.

Ами сега ? След уволнението кой ще поеме модерната,но не толкова успешна версия на “Пеневата чета” ? Ще получи ли новият наставник време и доверие от Изпълкома или ще бъдем свидетели на криза в българския футбол на национално ниво.

Някой от вариантите са Павел Дочев, Ивайло Петев, а защо не и Стойчо Стоев. При всички положения новият наставник, който най-вероятно ще бъде българин, ще има нужда от преиод на интеграция, налагане на собствения си стил и опознаване на играчите.  Това е още време, което трябва да се даде на новия щаб. В последните години огромен брой наставници минаха през "Левски", "ЦСКА" и националния отбор. Повечето от тях бяха освободени от длъжност без дори да са се интегрирали в отбора. Без да се гласува пълно доверие и да бъде дадено достатъчно време, няма да има значение кой ще застане на освободения пост. Това доверие трябва да идва не само от БФС, от всички фенове, а най-вече и от футболистите. Около 500 запалянковци опитващи се да скандират “Българи Юнаци” не е гледката, за която всеки селекционер мечтае. Най-важното на този етап е “трикольорите” да осъзнаят тежестта на националната фланелка и в бъдеще да подкрепят на 100% новия си треньор, който с дадената свобода да започне да гради отбор.

#Любослав Пенев #Български футболен съюз #национален отбор по футбол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници