Изтича крайният срок за споразумение по иранската ядрена програма

Изтича крайният срок за споразумение по иранската ядрена програма
Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, държавният секретар на САЩ Джон Кери, бившият дипломат номер 1 на ЕС Катрин Аштън, британският външен министър Филип Хамънд и немският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се срещат на вечеря в резиде
A A+ A++ A

Преговорите във Виена днес представляват финално усилие да се постигне сделка по ядрената програма на Иран до 23.00 часа по Гринуич.

Преговарящите страни заявиха в неделя, че все още има много сериозни различия в позициите и вероятно ще трябва да се удължи срокът на преговорите.

Световните сили САЩ, Великобритания, Русия, Китай, Франция и Германия настояват Иран да прекрати програмата в замяна на вдигането на санкциите на ООН.

Техеран заявява, че не иска ядрено оръжие, а атомна енергия.

В момента сме фокусирани във финалното усилие ... да се опитаме да пресечем линията“, казва британският външен министър Филип Хамънд.

Президентът Обама заяви пред ABC, че споразумение би дало старта на „дълъг процес“.

"Разбира се, ако не сме в състояние да стигнем дотам, тогава ще се огледаме накъде да тръгнем."

Евентуален успех в преговорите ще вдигне изолацията на Иран, което ще промени стратегическия баланс в Близкия изток. Това е много интригуваща перспектива за за някои европейски дипломати от една страна и ужасяващоза Саудитска Арабия и Израел от друга.

Преди година в Женева започнаха преговори, в които страните влязоха с идеята да решат проблем, който можеда доведе до нова катастрофична война. Невъзможността да стигнат до споразумение във Виена ще е разочароващо за тях.

Времето обаче изтича. Хардлайнерите във Вашингтон и Техеран ще направят всичко възможно да саботират споразумението. Те нямат причини да искат да се отърват от взаимните си подозрения.

За какво точно се преговаря: санкциите ще бъдат вдигнати, ако Иран се съгласи на много специфични ограничения в процеса на обогатяването на уран. Високо обогатен уран може да се използва за производството на ядрена бомба, докато уран, обогатен до по-ниска степен може да се използва в енергетиката. Според условията на международните договори, страните имат правото да развиват атомна енергетика, за което Иран твърди, че е негово неотменно право и единствена цел. Миналата година в Женева беше постигнато частично споразумение, в което Техеран се съгласи да намали степента на обогатяване на уран, в замяна на частично разхлабване на санкциите. Въпреки това страните не успяха да постигнат трайно споразумение до юли 2014, каквато беше целта и удължиха срока до 24 ноември.

#Иран #Техеран #ядрена програма #преговори #Виена #Женева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници