Арест, ако крадец умре в дома ви

Арест, ако крадец умре в дома ви
Снимка: vesti.mk
A A+ A++ A

Какво по-естествено има в една демократична, правова държава, от възможността всеки от нас да може да защити свободно позицията, живота и собствеността си? Разбира се, без да преминава границите на чуждата свобода.

Вместо това, всеки ден получаваме доказателства, че не сме господари в домовете си и трябва да сме благодарни, че крадците само са ни обрали, а не са ни убили. Експерти ни съветват да не оказваме съпротива, за да не пострадаме, а като капак на всичко се оказва, че трябва да оказваме и първа помощ на орките, които ни нападат. Защото ако евентуално им прилошее и издъхнат, ще водят се безкрайни дела срещу нас.

Възрастен жител на град Стралджа е задържан за 24 часа и срещу него е образувано досъдебно производство, защото крадец издъхнал, докато обирал дома му. От полицията в Ямбол обясняват, че собстеникът на дома е подал сигнал в полицията за обир, но при пристигане на полицейски екип нападателят вече бил починал. Може би органите на реда ще проверяват дали случайно стопанина на дома не е стреснал до смърт неканения гост и това е довело до трагичния му край? Човекът, чийто дом е нападнат се оказва в нелепата ситуация, да доказва, че е невинен.

Оказва се, че правилата са предимно в полза на крадците, а потърпевшите се превръщат от жертви в престъпници. Друг е въпросът, че ако нападнатият собственик реши да защити дома и живота си със сила или с оръжие, ще влезе в затвора. Въпреки че преди година промяна в Наказателения кодекс позволи стрелбата по крадец, който е влязъл с взлом в дома ни, за да ни обере да не се наказва като престъпление, има редица неясноти. Според този закон трябва да се докаже, че са нарушени пределите на неизбежната самоотбрана, ако ли не - наказанието, предвидено в нормативния акт, е до 5 години затвор. Това означава, че ако някой се опита да ми вземе чантата и аз го застрелям без предупреждение и без свидетели, ще отида в затвора до 5 години. Ако крадецът успее и ми открадне чантата, няма да се случи нищо.

Може би е крайно време да започне обществена дискусия и да бъде категорично изяснено какво точно означава неизбежна самоотбрана и как един човек се превръща от жертва в престъпник. Прилагането на закона срещу крадците с цялата му строгост и повече свобода на самозащита на нападнати хора ще реши кардинален проблем – със сигурността ни. В противен случаи имаме два варианта: реагираме на посегателството и сме потърпевши и не реагираме и пак сме потърпевши.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »