MediaTek – компанията, която направи смартфоните достъпни

MediaTek – компанията, която направи смартфоните достъпни
A A+ A++ A

Преди години продуктите на тайванската компания MediaTek бяха пренебрегвани от големи производители като Nokia и Motorola, но в момента тя е в основата на промяната на пазара на смартфони, свързана с увеличаващата се популярност на бюджетните смартфони и таблети. MediaTek, чиято пазарна капитализация за 3 години нарасна със 125% до 23 милиарда долара, е сред първите производители комбиниращи евтини чипове с препоръчителен хардуер като говорители и камери, което спестява на производителите време и пари за намирането и тестването на компоненти.

Това на свой ред води до драстично намаляване на цените на крайните продукти и подкопаване на позициите на пазарни лидери като Samsung и Apple. Компанията помогна на Xiaomi по пътя към топ 5 на производителите на смартфони, а освен това се очаква да има подобно влияние и на серията бюджетни смартфони по програмата Android One, които започнаха да се продават в Индия. MediaTek работи с почти 200 китайски производители на компоненти и производители на телефони, за да осигури на клиентите си части, които са съвместими с чиповете й. Бизнес моделът до голяма степен напомня на франчайз практиката на McDonald’s.

Компанията добавя референтен дизайн към базовата архитектура на чиповете, което гарантира съвместимост с избраните компоненти. Самите процесори се изработват от външни подизпълнители с необходимите производствени мощности и след това се продават на клиентите, заедно с компоненти като сензори, микрофони и друг хардуер. В резултат на голямото търсене продажбите на компанията се увеличаваха с поне 40% през всеки месец на тази година, а през октомври ръстът е с 56%. Очаква се да завърши годината с продадени 350 милиона чипсета при едва 10 милиона през 2011 г., което по данни на Reuters е около 30% от световния пазар.

Източник: Reuters

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"