ЕК одобри държавната помощ от 1,2 млрд. лева за Първа инвестиционна банка

ЕК одобри държавната помощ от 1,2 млрд. лева за Първа инвестиционна банка
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ликвидната подкрепа от България за Първа инвестиционна банка (ПИБ) е в съответствие с правилата на Европейския съюз (ЕС) за държавната помощ. Заключението е на Европейската комисия (ЕК), според която мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система.

Освен това, с плана за преструктуриране на ПИБ ще се гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар.

Вследствие на масовото теглене на ликвидност от българските банки през юни 2014 г. България отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от Комисията в същия ден.

Поради ограничения на държавния бюджет депозитът бе с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г. България подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца, който вече ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатен в рамките на 12 месеца.

"Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в ПИБ. Банката представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията", коментира комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер.

#ЕС #Европейския съюз #ЕК #Европейската комисия #ПИБ #Първа инвестиционна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »