392 лв. такса за изтегляне на гарантираните 196 хил. лв. от КТБ

392 лв. такса за изтегляне на гарантираните 196 хил. лв. от КТБ
Радослав Миленков Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков съобщи, че 255 000 са вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка.

"Общата сума на гарантираните сметки е 3,6 милиарда лева, като парите ще бъдат осигурени в клоновете на деветте обслужващи банки. Въпреки първоначалните намерения поне в първите събота и неделя след началото на изплащането клоновете да работят извънредно, това няма да се случи по технически причини", коментира Миленковпред БНР.

Председателят на фонда призова  вложителите да не се струпват пред банките още на 4 декември, когато започва изплащането, за да се избегне напрежение.

Гарантираните влогове в КТБ ще бъдат изплащани в продължение на 5 години. Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, трябва да има предвид, че това не е безплатно и да се обади в банката няколко дни предварително.

"За изтегляне на суми до 3000 лева таксата е 3 лева, след което с нарастване на сумата тя нараства, като за най-големите суми се изисква и предварителна заявка. Не съветваме хората да теглят големи суми в брой, чисто от гледна точка на сигурността им. По-добре да оперират през банките", каза експертът.

До 100 хиляди лева първата транзакция е безплатна, но над тази сума преводът ще струва 12 лева.

Таксата е 3 лв. плюс 0,2% от депозита за суми над 3 000 лв. Така за гарантираните 196 000 лв. таксата при еднократно теглене е 392 лв.

7 млн. лв. ще спечелят деветте банки, които ще разпределят парите на КТБ само от обслужващи такси при теглене на парите от клиентите, изчислиха икономисти. Те очакват след фалита на трезора другите банки да се напълнят с още повече пари, което да доведе до падане на лихвите по депозитите и на тези по кредитите.

 

#Фонда за гарантиране на влоговете #Радослав Миленков #КТБ #вложители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"