Джипита недоволни от таксата за пенсионерите

Джипита недоволни от таксата за пенсионерите
A A+ A++ A

Пенсионерите ще плащат потребителска такса 1 лев за лекарско посещение и през 2015 г., а медиците ще си търсят остатъка от държавата. Това решение на здравния министър не се посреща добре в лекарските среди, защото парите им редовно се бавят, съобщи бТВ.

При потребителска такса 2,90 лв. пенсионерите плащат само 1 лев, а остатъкът от 1,90 лекарите чакат да получат от бюджета.

От началото на годината намалението за пенсионерите е струвало на държавата почти 11 млн. лв. - приблизително за 6 милиона посещения. Предвидените пари са били наполовина по-малко.

„Направо вече ми е обидно да говоря за тази потребителска такса. Веднага, като се смени властта, и това им е първата работа в здравеопазването - потребителската такса!”, възмутен е д-р Брънзалов, който е и член на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България.

Парите за направления и изследвания на общопрактикуващите лекари са 7% от общия бюджет на НЗОК през 2014 г. Медиците настояват догодина да бъдат отделени поне 8%.

Те приемат с насмешка намеренията на министъра да бъдат оценявани за работата си според постигнатите резултати в лечението на пациентите. „За разлика от него, аз не съм на избори веднъж на четири години, а два пъти в годината. И когато през декември при мен не остане нито един пациент, значи не съм си свършил работата”, обяснява д-р  Брънзалов.


#потребителска такса #пенсионери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »