Оправдаха турски генерал за опит за убийство на президента Йозал

Оправдаха турски генерал за опит за убийство на президента Йозал
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съд в Анкара оправда единствения заподозрян по делото за предполагаемото отравяне на бившия президент на Турция, Тургут Йозал, който почина през 1993 г., съобщи адвокатът му.

Пенсионираният генерал Левент Ерсьоз настояваше, че е невинен, но беше съден от октомври 2013 г. в турската столица за предполагаем опит за убийство. "Това дело не трябваше изобщо да се води, поискахме оправдаване още в самото начало", каза адвокатът на генерал Ерсьоз.

Генералът беше осъден и изпратен в затвора по едно от многобройните дела за заговор срещу турското ислямо-консервативно правителство, но през март беше освободен, след като съдът реши да преразгледа делата на мнозина обвиняеми поради липса на доказателства.

През април 2013 г. турски съд реши да предяви обвинение срещу Ерсьоз по делото "Йозал", за да предотврати изтичането му по давност 20 години след събитията.

Тленните останки на Йозал бяха ексхумирани през октомври 2012 г., след като членове на неговото семейство заявиха, че той е бил отровен. Официално бившия президент е починал след сърдечна криза на 65-годишна възраст.

#Тургут Йозал #Турция #Анкара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"