Български политици говорят без пари с VIP планове, твърди "Биволъ"

Български политици говорят без пари с VIP планове, твърди "Биволъ"
A A+ A++ A

Българският сайт за разследваща журналистика „Биволъ” публикува интересен материал около практиката редица видни български политици да разполагат с VIP номера в мрежата на GLOBUL (сега Telenor), които им осигуряват безплатно и неограничено ползване на мобилни услуги. От Telenor са потвърдили наличието на стотици такива договори, които са били сключени преди придобиването на GLOBUL през миналото лято, но компанията не може да направи нищо, за да ги прекрати.

Твърди се, че сред абонатите са Бойко Борисов, Сергей Станишев и дори Веселин Божков от Комисията за регулиране на съобщенията, който в един момент е имал 5 такива VIP карти. От администрацията на премиера отговарят, че той не използва посочения номер, но данните му фигурират в системата на Telenor, уточнява „Биволъ”. Telenor не посочва защо не може да прекрати въпросните договори.

В отговор на въпрос на сайта от прес отдела на Telenor са осигурили данни за тарифите за VIP плановете и те включват безплатни разговори в мрежата на оператора, 39 ст./мин към други оператори, 12 ст. за SMS към всички оператори, 2 лв./MB за интернет достъп и стандартните тарифи за роуминг. Тези тарифи обаче не са разписани в договорите на VIP потребителите, става ясно от интервю на норвежкия вестник Dagens Naeringsliv с Ерик Норд, шеф на комуникациите за европейските компании на Telenor и директор на Telenor Media and Content Services.

Оказва се, че подобни номера издават всички български оператори, които ги третират като част от рекламния им бюджет, твърди източник на „Биволъ”. Той допълва, че в страната ни има хиляди такива номера и лимитът им достига до хиляди левове, като зависи от това колко високопоставен е съответният потребител. От сайта коментират, че проблемът в случая е в неговия силен корупционен привкус на фона на сключваните всяка година от институциите договори за предоставяне на телекомуникационни услуги и ролята на държавата като регулатор. Изпратихме запитване за коментар към трите оператора и ще допълним текста с евентуалните отговори.

Източник: Биволъ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »