И Кунева скочи срещу назначението на Пенев

И Кунева скочи срещу назначението на Пенев
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Освен Патриотичният фронт, и вицепремиерът и лидер на движение „България на гражданите” Меглена Кунева скочи срещу новия областен управител на София-град Веселин Пенев от Народната партия „Свобода и достойнство”. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда, на което бяха одобрени смените на 24 от всички 28 областни управители.

„Накратко, с неудобство, че ще трябва да формулирам квотният принцип, но 5 областни управители за Реформаторския блок е чудесно постижение. Аз искам да Ви благодаря най-напред от името на Реформаторския блок за това наистина коректно и чудесно поведение. Само че вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ – областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС – предложения – Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София. В тази картина обаче липсва „България на гражданите“. Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат, специално за София…”, посочва Меглена Кунева пред Министерския съвет.

Забележката й е парирана от премиера Бойко Борисов с аргумента, че това е въпрос на дискусия в Реформаторския блок, а не в Министерския съвет, придружен с продължително обяснение за коалиционните споразумения, съобразяването с предложенията на партньорите и назначаването на „чудесни и прекрасни” хора.

„Предлагам, за да не ми прехвърляте отговорности, които не са мои, в противен случай би излязло, че аз по някакъв начин се намесвам в Реформаторския блок (което, пази, Боже, да си го помисля дори!), затова – дали сте ми официално тези имена, съобразила се е госпожа Бъчварова с каквото се е съобразила, предаден ми е, разписани са. Петнадесет дни ви беше достатъчно да се оправите с тази работа”, подчертава премиерът.

Борисов й отвръща също, че приема реформаторите за единен субект.

„Щях, кълна се, да се съобразя с Вас, ако бяхте казали: „За този човек аз не съм съгласна, защото не е прекрасен човек, или не е добър човек, или има еди какви си…“. Щом сме съгласни, че са добри – моля те, приеми ги, да вървим напред, защото иначе ще превърнем Министерския съвет в разговор, който не е наша работа, на останалите министри да се интересуват кой от кого е предоставен. Ако се обърна към госпожа Танева в момента с назначението на областен управител в Сливен, искам да й видите физиономията само каква ще бъде. Но това мен не ме касае. Дадени са ми имената. Така както и от АБВ имат в Пазарджик областен управител…”, продължава Бойко Борисов.

#Меглена Кунева #Бойко Борисов #Веселин Пенев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »