Росен Плевнелиев откри приказка нарисувана върху килими

Росен Плевнелиев откри приказка нарисувана върху килими
A A+ A++ A

Уникална изложба на килими, пресъздаващи копия на картините на художника Робърт Баръмов от колекцията му „Балкански приказен реализъм“, бяха представени в Общинския културен институт „Музей за история на София”.

Експозицията „Да твориш в Родопите" откри президента Росен Плевнелиев. Изложбата е част от проекта „Обучение по практически и пазарно ориентирани занаяти за хора в неравностойно положение с фокус върху малцинствените групи". Проектът предвижда обучение на млади тъкачки от региона на Западните Родопи.

Изложбата е уникална, защото за първи път върху килими са пресъздадени произведения с всички светлосенки и нюанси на картините. Гостите се насладиха на 14 експоната, във всеки от който има повече от 150 цвята, а броят на възлите варира от 480 000 до 780 000.

Тъкачките от фабриката в Костандово

В речта си за откриването, Росен Плевнелиев заяви, че композициите правят всеки един от нас част от тяхната реализирана приказка, но все пак това е една приказка за придобиване на нови умения, за възможности за по-добър живот в един приказно красив, но за съжаление останал все още изолиран край на Родопите.

„Този проект е преди всичко проект на социално предприемачество. Успехът им се дължи на съчетаването на предприемаческия дух и на социалните ценности. Изграждането на нови партньорства със социална отговорност и мотивация това води до уникален продукт”, заяви Плевнелиев.

 

Тъкачката Анка Топалова разказа, че един килим се изработва за един месец, понякога и малко повече. Върху него работят обикновено три жени. Тя се надява, че ще има поръчки, за да продължи да работи. Анка харесва професията си и е горда, че толкова много хора са дошли да видят труда й. Според нея, тъкачеството е шанс за младите жени от региона. 

Със средствата от продажбата на експонатите ще бъде учреден фонд за обучение и развитие на устойчива заетост за жени в неравностойно положение в Родопската област. След София изложбата ще бъде показана и във Великобритания, а след това в САЩ.

 Организаторите обясниха, че в Бъкингамския дворец също ходят по български килими, тъкани в същата фабрика в Костандово, Велинградско.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »