Обнадеждаващи резултати на нова ваксина срещу ебола

Обнадеждаващи резултати на нова ваксина срещу ебола
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Обнадеждаващи резултати показват опитите с нова ваксина срещу смъртоносния вирус ебола. Тя може да спомогне за овладяване на епидемията в Западна Африка. Според тестовете върху хора медикаментът е безопасен и подсилва силите на имунната система да се бори със заразата. При никой от доброволците не са открити сериозни странични ефекти, а организмите на всички са изработили антитела.

Ваксината, разработена от института и фармацевтичния гигант ГлаксоСмитКлайн, е изпробвана върху 20 доброволци в САЩ. Учени от американския Национален здравен институт заявиха, че резултатите са „обнадеждаващи".

Този месец доктор Антъни Фаучи, директор на института, каза в Конгреса, че първите резултати са достатъчно обнадеждаващи, за да може САЩ да планират по-мащабно проучване в Западна Африка. Изпробването на открития антидот ще започне още през януари в Либерия, за да се опитат да проверят дали наистина действа.

Белият дом поздрави изследователите, като нарече постигнатото „важен етап” по пътя към ликвидиране на опасността от опасния вирус. Във вторник, 2 декември, президентът Барак Обама смята да посети Националния институт по алергология и заразни болести, за да благодари лично на доктор Фаучи и колегите му за усилията им в борбата срещу ебола. Намерението на Обама е да призове Конгреса да одобри отпускането през 2015 г. на допълнителни пари за тази цел.

 

#ебола #ваксина #САЩ #Барак Обама #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници