Асандж: Google работи за Държавния департамент на САЩ

Асандж: Google работи за Държавния департамент на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американската компания Google всъщност работи за правителството на САЩ, по-специално на Държавния департамент. Това разказва в книгата си основателят на организацията WikiLeaks Джулиан Асандж.

Според изложената в книгата информация, Асандж разбира за това след среща с президента на Google Ерик Шмид и члена на борда на директорите Джаред Коен през юни 2011 година в Лондон, съобщава сайтът на испанския вестник Publico.es.

"Това ми стана ясно, когато разбрах, че Eрик Шмид е не само пратеник на Google. Мен ме посетиха за разговор група от хора, една четвърт от които бяха от Google и три четвърти от представителите на Държавния департамент на САЩ", твърди Асандж.

Според Асандж, компанията-собственик на търсачката предоставя на ФБР и ЦРУ почти неограничен достъп до кореспонденцията на потребителите си чрез електронна поща. Такъв достъп до информация сътрудниците на институциите получават без съдебно постановление или разпореждане от прокурор.

Книгата на Асандж „Как Google намери WikiLeaks“ ще бъде представена на 3 декември в Мадрид. По време на представянето ще има кръгла маса и връзка по интернет със самия Асандж, който ще отговаря на въпроси и ще дава изчерпателни обяснения за твърденията в книгата си.

Джулиан Асандж от две години живее в посолството на Еквадор в Лондон. САЩ го подозира в шпионаж и той е обвиняем по дело за публикувани от него свръхсекретни документи на Държавния департамент.

43-годишният австралиец е търсен за разпит от Швеция, където срещу него има обвинения за сексуално посегателство. Асандж отхвърля твърденията и след като британски съд позволи екстрадицията му през 2012 г. , той потърси убежище в еквадорксото посолство.

Той се опасява, че може да бъде предаден на американските власти, които твърдят, че разпространявайки секретни военни документи и дипломатически грами, той е нарушил закона.

#Wikileaks #Джулиан Асандж #Асандж #Google #САЩ #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"