Външно: Договорът между Русия и Абхазия е заплаха за сигурността

Външно: Договорът между Русия и Абхазия е заплаха за сигурността
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Подписаният на 24 ноември в Сочи т.нар. Договор за съюзнически отношения и стратегическо партньорство между Руската федерация и самопровъзгласилата се република Абхазия поставя под заплаха сигурността в региона и ще се отрази негативно върху усилията за стабилизиране на тази конфликтна зона от Кавказския регион. Това е позицията на българското Министерство на външните работи.

Според позицията на министерството, договорът нарушава суверенитета и териториалната цялост на Грузия, противоречи на принципите на международното право и на поетите от Москва международни ангажименти в т.ч. подписаното на 12 август 2008 г. Споразумение с Грузия, както и подписаното на 8 септември 2008 г. Споразумение за мерките за неговото изпълнение.

„България многократно е изразявала пълната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на международно признатите граници. Няма промяна в позицията ни по Южна Осетия и Абхазия - България не е признала новите квазидържавни образувания, както и резултатите от проведените преди две години избори и не поддържа преки контакти с тяхното политическо ръководство“, се казва в позицията.

Според експертите от Външно, решението на конфликтите в Грузия, и като цяло в Кавказ, може да се постигне само по мирен път.

#Министерство на външните работи #Руската федерация #Абхазия #Южна Осетия #Грузия #Кавказ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"