Катедралата „Св.Ал Невски“ отваря врати за записи, продуцирани от БНР

Катедралата „Св.Ал Невски“ отваря врати за записи, продуцирани от БНР
Снимка: БНР
A A+ A++ A

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Светият Синод дадоха благословията си Детският и Смесеният хор на БНР да направят записи на „Литургия на св. Йоан Златоуст“ и „Всенощно бдение“ от Сергей Рахманинов в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, заедно с певците от смесения хор към храма. Част от приходите от продажбата на албумите ще бъдат преведени за реставрация на най-голямата църква у нас. Новината обяви директорът на „Музикална къща БНР“ – Хелия Чавдарова, по време на тържественото представяне на най-новия музикален проект на обществената медия – двойния мултимедиен албум /DVD и CD/, който БНР издава в чест на 100-годишнината от рождението на легендарния български бас Борис Христов. Продукцията се реализира с подкрепата на Министерството на културата, в партньорство с БНТ и „Балкантон“.

Съдържанието на двойния мултимедиен албум е посветено изцяло на творчеството и живота на гениалния оперен артист Борис Христов. DVD- изданието представя документалния филм „Гласът, който моли Бога за България“ (2014 г.) реализиран по сценарий на Невена Коралова и Петя Тетевенска, заснет от оператора Пламен Герасимов, под режисурата на Росен Елезов.
Аудио дискът /CD-то/ от двойния мултимедиен албум съдържа „Литургия Доместика“ - оп. 79, написана от Александър Гречанинов. Изпълнението е на Борис Христов, Българската хорова капела „Светослав Обретенов“ (част от БНР по онова време) и камерен оркестър на БНР.

Юбилеен златен медал „100 години Борис Христов“ на Министерство на културата бе връчен на генералния директор на БНР Радослав Янкулов за приноса на обществената медия в честванията.

#Борис Христов #Неофит #Сергей Рахманинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »