Ислямистите в Египет готвят "кървав петък"

Ислямистите в Египет готвят "кървав петък"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ислямистите в Египет обявиха "петък на гнева", в знак на протест срещу репресиите срещу привържениците на сваления президент ислямист Мохамед Мурси, предаде ТАСС.

Над 25 хиляди войници са мобилизирани в големите градове на Кайро, за да охраняват готвените митинги и протести на ислямистите. От четвъртък вечерта военните започнаха да заемат позиции около инфраструктурните обекти и държавните учреждения. Сили за сигурност са разположени и на централния площад "Тахрир" в столицата Кайро.

Ислямисткият "петък на гнева" е първият открит опит от месеци насам за реакция на репресиите срещу привържениците на сваления президент ислямист Мохамед Мурси, който е изправен пред правосъдието. Това съобщение предизвика смут в цялата страна - много египтяни са отменили социални сбирки, смятат да избягват обществения транспорт и да си останат вкъщи, страхувайки се от бомбени атаки или насилие. Не е ясно дали опозицията наистина ще успее да изкара по улиците внушителни множества.

През юни бившият командващ на армията на Египет Абдел Фатах ал Сиси се закле като президент на страната. Ал Сиси успя да постигне внушителна победа на изборите за държавен глава. Неговият предшественик- ислямисткият лидер Мохамед Мурси беше свален от власт миналата година.

През април трибуналът в египетския град Миня осъди на смърт лидера на незаконното движение „Мюсюлмански братя“ Мохамед Бадия. С него смъртна присъда получиха още 683-ма предполагаеми привърженици на Мохамед Мурси. Осъдените са обвинени в подстрекаване към насилие и убийства.

Мурси, който ръководеше Партията за свобода и справедливост, първата партия в Египет, която спечели почти половината от депутатските места след парламентарни избори през 2011 г., се опитваше да реализира „проект за възраждане“, основан на принципите на исляма. Той поиска по-балансирани отношения с Вашингтон и заплаши да преразгледа договора за мир с Израел, ако САЩ блокират помощта си за Египет. Най-много опоненти обаче намери заради намерението си да замени светския с религиозен модел.

Сега обществото в Египет е разделено – едната част подкрепя управляващите военни, а друга „Мюсюлмански братя“ и присъединилите се към тях салафити.

В началото на януари 11 души загинаха, а десетки бяха ранени, при демонстраци на радикалното движение "Мюсюлмански братя" в Кайро, Александрия, Файум, Исмалия и Гиза. Властите се опитват по всякакви начини да намалят влиянието на най-добре организираното движение в страната. Първата мярка бяха масови арести. Това принуди ислямистите да сменят тактиката си. Сега те разчитат предимно на млади хора, студенти и жени да организират демонстрациите.

#Мохамед Мурси #Египет #Кайро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »