Европарламентът смята да прекърши Google

Европарламентът смята да прекърши Google
A A+ A++ A

EП всъщност няма властта да пречупи компанията, но изпрати послание до Google, че Европейският съюз не харесва бизнес практиките на компанията.

Депутатите в Страсбург гласуваха с 458 към 173 в подкрепа на предложението.

ЕП никога досега не е гласувал във вреда на компания, което превръща вота в исторически. Парламентарната антимонополна комисия се концентрира върху четири основни области на разследване:

  • Начинът, по който Google визуализира своите резултати от търсене, сравнено със своите конкуренти
  • Как Google използва съдържание от други уебсайтове
  • Доминацията на Google в рекламата при търсене
  • Ограниченията, налагани от Google върху рекламодателите при преместване на кампаниите им в други търсачки

Няма специално споменаване името на компанията Google в решението за гласуване, но става пределно ясно, че ЕС не одобрява доминиращото положение на търсачката. Google е обект на четиригодишно антимонополно разследване в Европа, което все още няма заключение. Малко вероятно е Европа да се опита да раздели бизнеса с търсенето в интернет на Google от другите услуги на компанията, но посланието е много силно и може да доведе до резолюция в антимонополния диспут. Google предложи някои варианти, но всички бяха отхвърлени. Ако диспутът продължи, Google е застрашен от глоба в размер до 5 милиарда долара.

В изявление до медиите авторите на предложението обясняват причините за тяхното решение:

Ако процедурите срещу Google продължат без да има задоволителни решения и настоящото антиконкурентно поведение продължи, ще последват регулации срещу доминатора в онлайн търсенето.

Google доминира европейския пазар в търсенето в интернет с 90% пазарен дял. Това всъщност е по-голям пазарен дял отколкото в САЩ, където концернът държи 68% от всички търсения.

Американската компания вече опита да работи по-тясно с Европейската комисия с цел да разсее тревогите около своята основна услуга. През октомври Google премахна тъмбнейлите /умалено копие на снимката, което визуализира голямата снимка/ и кратките текстове от резултатите при търсене на група немски вестници. Издятелството Аксел Шпрингер не одобряваше практиката Google да препубликува негово съдържание, за да прецизира резултатите при търсене. Но германците впоследствие изоставиха плана си за присъствие в Google само със заглавия, след като трафикът им се срина.

В писмо публикувано от шефа на Издателство Аксел Шпрингер Матиас Дьопфнер се заявява, че немските издатели се „страхуват от Google“, заради доминиращата позиция на компанията.

Източник: Businessinsider

#ЕС #ЕП #Google #монопол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"