„Зимни сюжети от Голямата война“ в галерия "Средец"

„Зимни сюжети от Голямата война“ в галерия "Средец"
Владимир Димитров-Майстора "Почивка" /Акварел/
A A+ A++ A

Националният военноисторически музей гостува в галерия „Средец“ в Министерство на културата с изложбата „Зимни сюжети от Голямата война“, която ще се открие на 2 декември от 17 часа.

След две успешни изложби в чужбина това е поредната инициатива, с която Националният военноисторически музей отбелязва 100-годишнината от началото на Първата световна война в Европа.

Представени са повече от 30 произведения на изобразителното изкуство (акварел, графика, маслени бои, скулптура) и фотографии от фонда на музея с един по-различен поглед на войната. Победният устрем на атаката и мощното „ура“ отсъстват, за да отстъпят място на човеколюбието и състраданието, куража и надмогването на духа.

Различни сюжети от фронтовете на войната посрещат посетителя с разказа за обикновените хора във войнишки шинели, далеч от дома и близките си, понесли несгодите, лишенията и изпитанията на войната, за изнурението в снежните походи през Шар планина, за онази особена близост, която се ражда само в бойното другарство, за драмата на прокудените бежанци. Водещото послание за хуманизма в едно „грохотно, жестоко време“ се допълва от зимната природа, а съчетанието на картини с фотографии подсилва автентичността.

Посетителите могат да видят произведения на изтъкнати имена в българското изобразително изкуство като: Борис Денев, Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Петър Морозов, Цено Тодоров, Иван Лазаров и др. В Първата световна война (1915 – 1918) те са военни художници на фронта. Като ярко свидетелство за преживяното и изстраданото в тази война, техните творби формират най-старата колекция на Националния военноисторически музей.

По време на Балканската и Първата световна война Владимир Димитров - Майстора е военен художник в състава на Рилската дивизия на българската армия и в редица картини отразява българското участие в тези войни и живота на фронта – „Ранени“, „По Беласица“, „Инвалиди“, „На фронта на р. Струма“, „В гр. Скопие, 1916“, „Завръщане от фронта“ и други.

Изложбата продължава до 29 декември.

#Владимир Димитров – Майстора #Иван Лазаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници