Декември започва с три дни сняг, чакат ни наводнения

Декември започва с три дни сняг, чакат ни наводнения
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Апокалиптични прогнози за декември даде синоптикът Симеон Матев в ефира на ТВ7 в петък. Той констатира, че може да изпращаме ноември с топли дни, но още от следващата седмица декември ще ни предложи три дни снежна покривка, която може да достигне 20 см в Северна България. В понеделник, 1 декември, температурите там ще са от -2 до +2 градуса, като най-студено ще е в Русе и Разград, където живакът ще падне до 4 единици под нулата.

„Над страната ни ще се срещнат два различни фронта – студен от Русия и топъл от юг и затова ще има три дни, в които ще вали сняг. Те ще донесат валежи, които ще преминат в сняг. В Северна България може да се образуват поледици. Като цяло обаче се очакват валежи до 50 литра на кв. м, което повишава риска от преливане на реки и наводнения“, предупреждава Матев.

Снеговалежи се чакат най-вече над Видин, Враца и Монтана. В края на другата седмица се очаква валежите да спрат. За Никулден например синоптиците вещаят облаци над цялата страна. Студът ще скове голяма част от градовете, като само по морето и в Благоевградско живакът ще е малко над нулата. Подобна ще е ситуацията и около Студентския празник.

В София пък цели 12 поредни дни максималната температура ще е 0 градуса. От 13 до 24 декември по обяд живакът ще заковава на нулата, а нощно време ще пада до -6. Тогава улиците ще се заледят. Слънцето ще се опитва да се прокрадне през облаците едва 7 дни през целия декември.

През останалото време ще е мрачно. Слънцето ще успее да разпръсне облаците единствено в последния ден на годината. На 31 декември за София се чака слънце. По обяд живакът ще достигне 3 градуса, а през нощта ще падне до -4.

#сняг #България #София #Враца #Симеон Матев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"