Македония си присвои и баба Ванга

Македония си присвои и баба Ванга
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Официален документ показва, че Баба Ванга е била македонка, твърди македонското електронно издание Press 24 като се позовава на „Струмицаденес“. Според изданието това се потвърждавало и от българския паспорт, който й бил издаден по време на пребиваването й в България.

„Факт е, че Ванга е македонка от нейното раждане. Тя е родена в Струмица през 1911 г. По нейния баща Панде получава името Пандева, или съкратено Ванга Пандева. По време на Балканските войни и Първата световна война в Струмица са минавали различни власти и са правили асимилация на населението. Първо България, където Струмица е до 1919 г., след това в Кралство СХС, Гърция, а след това Югославия. Жителите на Струмица обаче винаги са се смятали като македонци.

Най-известен от братята на Ванга е бил Васил Сурчев – партизанин. Бил хванат по време на миниране на мост и бил ликвидиран от фашистите. След освобождението неговите кости били пренесени в костницата в Струмица, а една улица в града днес носи неговото име”, коментира изданието.

#Ванга #България #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"