Папата и Ердоган единни срещу радикалния ислям

Папата и Ердоган единни срещу радикалния ислям
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и папа Франциск призоваха за обединение на религиите срещу радикалния ислям и фундаментализъм, предаде Би Би Си.

Папата е на първото си официално тридневно посещение в Турция по покана на турския държавен глава. В Анкара той бе посрещнат от Ердоган, койт ого заведе в мавзолея на Ататюрк, основател на Турската република.

Папската визита, която протича при изключителни мерки за сигурност, е първото посещение на високо равнище в остро критикуваните от опозицията пищни сараи на Ердоган.

"От особено притеснение е фактът, че заради ислямистките и екстремиските групи, много общности продължават да страдат от варварство и насилие заради религиозната си идентичност", заяви папата след разговора с турския лидер.

Реджеп Ердоган заяви по време на съвместната пресконференция, че терористични организации като "Ислямска държава", "Боко Харам" и "Ал Кайда" експлоатират хората заради "политически неуспехи"

"Ислямофобията се увеличава сериозно и бързо. Трябва да работим заедно срещу заплахите, подтискащи планетата ни - нетолерантността, расизма и дискриминацията", заяви Ердоган.

Според папата, междурелигиозният и междукултурният диалог може да допринесат много, така че да бъде сложен край на всякакви форми на фундаментализъм и тероризъм. Той подчерта, че  светът има "морално задължение" да помогне на Турция да се справи с бежанската вълна от Сирия.

Папа Франциск днес продължава обиколката си в Турция с визита в Истанбул. Там той ще посети Синята джамия и базиликата Света София в знак на желанието си да защити диалога между религиите и застрашените от войните в региона християни. 

#Реджеп Ердоган #Ердоган #папа Франциск #Папата #Турция #ислям #Анкара #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници