Най-старият храм остава без главен жрец?

Най-старият храм остава без главен жрец?
A A+ A++ A

Всеки храм има жизненоважна нужда от жрец, който да съблюдава ритуалите в него и да ръководи останалите жреци,  но най-вече - да взима решения по важни въпроси и да застава с лицето си зад всяка реформа.

Думата днес е за един такъв храм, този на Мелпомена, разположен в сърцето на София и често излаган на сърдечни атаки покрай избори или други политически течения. Храмът, наречен "Иван Вазов", е мечтата и върхът в кариерата на всеки български актьор, режисьор или друг сценичен работник. Сред тези работници, разбира се, и най-главният от тях - директорът.

Е, защо сред уж толкова много желаещи, има опасност един от най-свещените български културни храмове да остане без свой ръководител. Защо дори и тези, които уж искаха да го яхнат, сега стоят настрана и мълчат.

Уви, отговорът на този въпрос е неясен. Но по-странното е, че не е ясно защо е неясно...

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Павел Васев може съвсем скоро да изгуби поста си, писаха наскоро медиите. Актьорите пък подготвяли подписка, с която да свалят шефа си и да го заменят с някой по-либерален и "лесен" началник. Васев е известен със своята строга дисциплина, още докато беше директор на Сатиричния театър. Тогава той глобяваше всички актьори, които закъсняват за работа и не допускаше някой да получава заплата срещу нищо.

Според източници на Новините.БГ от театъра никой в момента не се вълнува кой ще е новият шеф. Знае се, че Александър Морфов, на когото е предложено да оглави трупата, е отказал категорично да се занимава с администрация, а другият спряган - Калин Сърменов, нямал шансове, тъй като според мнозина не е направил чудеса в театъра, който до скоро имаше възможност да управлява с размах.

Надделява мнението, че май на театъра му трябва не човек, който да разбира само от театър, защото такива има много в самия театър, а истински мениджър, способен да изведе институцията там, където й е мястото - сред водещите театри в Европа, със силен нов репертоар, достойно присъствие в медиите и сериозна стратегия за бъдещето.

Изискванията за директор на Народния театър са по-различни от другите театри в страната. Едно от условията е най-малко 5 години стаж като ръководител на културен институт, като Министерството на културата може да определи и други параметри – ценз, опит и др. Но дали истината не е съвсем различна – правилата се правят по мярката на нарочения избраник... Както е в политиката.

Дано не е така! Дано поне театърът се опази от театъра на политиката и синдрома "Бинев", дано поне в театъра не се питат "Кой назначи новия директор?", защото това означава поредното цветно чалгясало петно, което тихомълком ще заличи една все още стойностна част от нашия живот, какъвто е Народния театър "Иван Вазов".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"