Трайков: Шистовият газ - крачка към независимостта

Трайков: Шистовият газ - крачка към независимостта
„Шистовият газ – енергийна алтернатива или заплаха за околната среда?“ Трайков заяви, че шитовият газ е шанс за енергийна независимост на страната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков смята, че проучванията за шистов газ са първата крачка към енергийната независимост на България.

По време на форум в БСК на тема „Шистовият газ – енергийна алтернатива или заплаха за околната среда?“ Трайков заяви, че експлоатацията на газовите находища ще бъде доходоносна за общините, в които се намират те.

По думите на на министъра позицията на правителството по отношение на шистовия газ не се е променила, защото „приоритет е осигуряването на конкурентоспособна икономика, която да повиши стандарта на живот“.

Министърът посочи още, че особено в условията на криза е важно България да има добре проучени и стабилни алтернативи.

„Никой не може да ме убеди, че трябва да си затворим очите за възможностите, които стоят пред страната ни за енергийна диверсификация, една от които е добивът на собствени природни богатства“, каза той.

„Политиците и еколозите вече са изразили мнението си по темата за проучванията и добива на шистов газ. За да има информирано и обективно становище, трябва да се слушат фактите“, отбеляза Трайков.

Според министъра еколозите, които протестират срещу добива на шистов газ у нас, си служат с „лъжи и манипулации, използвайки страховете на хората“.

„Екологичният риск трябва да бъде минимален, поправим и управляем“, каза Трайков в коментар относно рисковете за околната среда.

Той отбеляза, че страната ни е сред тези с най-строго екологично законодателство и няма причина да смятаме, че цялостният процес, който е свързан с проучванията и добива на шистов газ, може да допуска компромиси от страна на Министерството на околната среда и водите.

#Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #шистов газ #форум #БСК #Министерството на околната среда и водите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"