Нина Дюлгерова: Без "Южен поток" България няма перспектива

Нина Дюлгерова: Без "Южен поток" България няма перспектива
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проф. Нина Дюлгерова е експерт в Международните отношения и геоикономиката на световната енергетика. От април 2001 г., Дюлгерова е професор по Международни отношения във Варненския свободен университет „Черноризец храбър“. Тя е преподавател и в магистърската програма на Нов български университет Национална и международна сигурност. Автор е на редица материали за енергетиката, както и геополитиката и сигурността в Черноморския регион и Кавказ.

Прекратява ли се „Южен поток“, или става дума за стратегически ход, целящ ответна реакция от ЕС?

Според мен е стратегически ход. Обикновено използвам термина "енергиен покер", такава е играта и в момента. Неслучайно Владимир Путин пак от Анкара преди няколко години заяви, че ще строи нефтопровода "Самсун-Джейхан", след като ние отказахме да правим "Бургас-Александруполис". Логично е да приемем, че става дума за игра, в която Русия иска яснота за „Южен поток“. Като се има предвид, че в четвъртък има среща между външните министри на ЕС и Русия, мисля, че там ще има някакъв пробив. Едно е да се говори, че Брюксел дава предимство на Южния газов коридор (който е в сферата на вероятностите) пред „Южен поток“, за който всички знаем, че и тръбите са докарани, имаме поредица от подписани споразумения, всички държави освен България са одобрили в политически план. Така че атаката е и спрямо Брюксел, и спрямо София, но и спрямо Вашингтон. Не е тайна, че в България надделява през последните години американската линия повече от всяка друга. Същевременно никой от проамериканските анализатори, които привестваха изявлението на Путин, не може да каже каква е алтернативата на "Южен поток". Това беше последният проект, за който се надявахме, че ще донесе свежи пари и работни места. Всички, които обвиняват Русия, че защитава енергийните си интереси, бягат от въпроса как България защитава своите, при положение, че живеем в енергийния 21-и век и от три-четири енергийни проекта, в които бяхме в включени като част от диверсификацията, ние сме на една голяма нула.

Путин спомена България като главен виновник за провала на "Южен поток". Заявка ли е това към София, че ако промени позицията си, проектът може да продължи? Става ли дума за натиск срещу България и за послание, че от нейната промяна зависи позицията на проекта?

Това е истина. Всички останали държави излязоха със становища, че поддържат „Южен поток“, а още през юни месец премиерът Пламен Орешарски заяви, че го замразяваме. Както Брюксел трябваше да преговаря, така Орешарски изведнъж самостоятелно взе решение. С този пореден елемент от покера Русия иска конкретно решение. Защото новият състав на Еврокомисията, за разлика от стария, не е казал конкретно каква е неговата позиция за „Южен поток“.

Думите на Путин наистина идват в момент, в който новата Европейска комисия встъпва в длъжност. Според Вас ще се стигне ли в резултат на това изказване до ново търсене на компромис между Брюксел и Москва?

Задължително, ако ЕК има чувство за самосъхранение, ще влезе в кохерентна връзка с Русия, защото зависимостта на Европа от Русия е по-голяма, отколкото на Русия от Европа. Брюксел няма никакви варианти в резултат на Арабската пролет, сирийската криза и иранската ядрена програма. Неслучайно Путин прави изказването си през декември: иде зима, Украйна е нестабилна територия, през която минават най-важните газови коридори към Европа, така че Европа трябва да мисли по какъв начин да решава нещата. Никой не трябва да си прави илюзии, че тази криза [в Украйна] ще се реши скоро.

Ако все пак се прекрати строителството на "Южен поток", нов газопровод в Турция не е ли на практика "Син поток 2"? А тази сутрин се чу мнението, че дори "Син поток" не се запълва успешно...

По принцип капацитетът на нито една от тръбите не се запълва на сто процента, но това не е и идеята. Парадоксът е, че българските енергийни експерти твърдяха, че трябва да се откажем от „Южен поток“, за да намалим енергийната си зависимост от Русия, а в същото време, ако се построи тръба между България и Турция, ние ще получаваме газ от Турция на много по-високи цени, но най-интересното е, че той ще бъде отново руски газ. И какво остава за България? Имаме една амортизирана газова система, АЕЦ "Козлодуй", където все не е ясно дали ще бъдем продължен живота на 5-и и 6-и блок, закриват се ВЕЦ-ве и ТЕЦ-ве, но остават "ТЕЦ Марица-Изток 1" и "ТЕЦ Марица-Изток 3", които са американски и цените на тока оттам са много по-високи. Имаме и зелена енергия, за която се плаща на 100 %, независимо дали е консумирана или не. Нямаме производство, безработицата се увеличава, хората напускат държавата. Къде е перспективата? Какво печели България от Третия енергиен пакет? Остава голата истина, че ако "Южен поток" не се осъществи, България остава заобиколена и след някоя и друга година не зная дали ще я има.

#Нина Дюлгерова #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"