Инцидент в най-голямата АЕЦ в Европа

Инцидент в най-голямата АЕЦ в Европа
Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Украинският премиер Арсений Яценюк съобщи за инцидент в атомната електроцентрала "Запорожие" в югоизточната част на страната.

Запорожска АЕЦ, на 50 км от едноименния град, е най-голямата АЕЦ в Европа и пета по големина в света, посочва "Уикипедия".

"Разбрах, че е имало инцидент в АЕЦ "Запорожие", каза Яценюк и помоли новия министър на енергетиката Владимир Демчишин да изясни как проблемът може да се разреши и какви мерки да се предприемат, за да се нормализират доставките на електричество в Украйна.

Малко по-късно Демчишин заяви, че проблемът в АЕЦ "Запорожие" не представлява заплаха и че реакторът ще заработи по план на 5 декември. Бил е изключен в понеделник за планов ремонт и не е имало нарушения на нормите за безопасност. Радиационният фон в района на АЕЦ-а също е бил без изменения.

Проблемът се е появил в трети блок, в реактор с мощност 1000 мегавата, според местни медии. В резултат на проблема, за който не се дават подробности, се стигнало до недостиг на произведено електричество, а оттук и до влошаване на енергийната криза в страната.

"Няма заплаха, няма проблеми с реакторите", каза енергийният министър. По думите му инцидентът е засягал конвенционалната, а не ядрената част на блока.

#Арсений Яценюк #Украйна #АЕЦ #инцидент #Запорожие #енергетика #атомна електроцентрала

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"