Интелигенцията на бунт срещу Слави Бинев

Интелигенцията на бунт срещу Слави Бинев
Панайот Денев и Зелма Алмалех: помним всичко, целия "преход" Снимка: Novinite.bg
A A+ A++ A

Интелектуалци от всички жанрове се срещнаха в ранния следобед в градинката пред "Кристал", култово място за израз на гражданска позиция още от преди началото на т.нар. преход. Изборът на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии бе поводът, а съдържание всеки потърси сам за себе си.

"Аз съм лично обиден", каза пред Novinite.bg литературният историк проф. Михаил Неделчев, който бе председател на парламентарната комисия за култура в 36-то народно събрание.

"Слави Бинев оскверни БИАД", аргументира се той.

Мястото, превърнато от напористия бизнесмен в чалготека,  бе клуб, където се събираше интелигенцията в тоталитарните години, припомниха си творци от по-старото поколение.

Артисти от всички столични театри можеха да се видят на протеста."Молех се на Господ да ми даде още някоя и друга година, та да видя нещо различно, а то все същото", каза Илка Зафирова.

Десетки журналисти бяха на протеста - като участници и като отразяващи събитието.

Няколкостотин човека направиха шествие от "Кристал" до сградата на Народното събрание, където спряха движението и останаха на площада около час. Първите редици насядаха на жълтите павета срещу малобройната полицейска охрана на институцията. Сред тях бяха актьорите Йосиф Сърчаджиев, Веселин Ранков, Рени Врангова, Владимир Люцканов, проф. Велислав Минеков, политилогът Евгений Дайнов, режисьорът Нидал Алгафари. Валери Йорданов, един от участниците в постановката "Хъшове", разказа, че снощи след представлението в трупата обмисляли дали да не емигрират в Румъния...

Напусналият режисьор от Народния театър Александър Морфов потвърди думите си по адрес на Бинев - че е простак. Нямам нищо против да ме съди, добави видният театрал.

Донякъде изолиран, без отклик на апела си, остана бившият депутат от "Атака", а сега съосновател на партията  Средна европейска класа Павел Чернев, който бе дошъл да напомни за поканата на Слави Бинев недоволните да отидат в парламента на среща с него.

На площада се появи и вечният протестиращ Йоло Денев, който приканваше неизвестно кого, ако иска, да отива в Турция.


#кристал #интелектуалци #Слави Бинев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници