Човешкият мозък има GPS система?

Човешкият мозък има GPS система?
A A+ A++ A

Човешкият мозък има GPS система, която ни помага да се ориентираме на непознати места, твърдят учени от института “Вайцман” в Израел. Според тях може да притежаваме клетки, които ни помагат да установим местоположението си в моменти на загуба на ориентация - след излизане от спирка на метро, например.

Изследване върху мозъците на прилепи показва, че те имат клетки, които функционират като GPS система и проследяват местоположението им. "Крилатите" мишки се ориентират, благодарение на неврони, които функционират в три измерения. Системата прилича на вътрешен компас, даващ усещане за посока и местоположение по време на придвижване.

Същите клетки са открити и в мозъците на други бозайници, а това дава основание да се допусне, че хората също притежават способността да картографират позицията в триизмерно пространство.

“Има доказателства, че човешкият мозък включва подобна система, но точният механизъм на функционирането й е непознат. Нашето изследване за първи път открива 3D система в мозъка на бозайници”, казва ръководителят на проекта Арсени Финкелщайн.

#мозък #GPS #проучване #учени #Прилеп #прилепи #клетки #неврони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"