Уляна Пръмова: А защо не протестират срещу парламента, който го избра?

Уляна Пръмова: А защо не протестират срещу парламента, който го избра?
A A+ A++ A

Слави Бинев не се е самопоставил за шеф на тази комисия - той е избран.  Защо тогава не протестират срещу целия парламент? Този въпрос зададе Уляна Пръмова, към която се обърнахме за коментар на задълбочаващия се конфликт между творческите гилдии и новоизбрания шеф на парламентарната комисия по култура и медии.

Г-жо Пръмова, като генерален директор на БНТ в периода 2004-2010 г. как гледате на отказа на сегашното ръководство на телевизията да участва в заседанията на комисията, ръководена от Слави Бинев?

Винаги, когато има контакт и диалог, е по-добре. Без диалог няма да се получи. Не знам дали ще се случи контактът, дали ще превъзмогнат противоречията, които имат. Не знам точно на какво са основани тези противоречия, но смятам, че ако се срещнат и преговарят, ще бъде по-добре. А не само да четат декларации едни срещу други - това не е нормално поведение според мен. Най-добре е да има разговор между институциите, които имат отношение към тази комисия.

Смятате, че ръководството на БНТ трябва да превъзмогне изразената си позиция?

На мен ми се е случвало, когато съм била ръководство и когато депутати са нахлували в БНТ, да решавам подобни проблеми. По мое време беше скандалът с Волен Сидеров. Тогава написах  писмо до парламентарната комисия и до председателя на парламента, че не намирам такова поведение за допустимо. И той престана да се опитва да влиза по този начин в студиата на телевизията. Но сега е много по-различен случаят, защото Слави Бинев  е избран за председател на комисия. 

Ако само заради това нахлуване е липсата на диалог, мисля, че би могло да се преодолее.  Ако има други причини за неразбиране и неприемане, това аз не мога да го коментирам, защото не знам какви са причините. Винаги съм търсила диалог с хората, с които трябва да работя. Никога не съм отхвърляла някого априори. Мога да кажа, че тази комисия през годините е имала много председатели, които не са имали нещо общо с  медиите или с културата.

Но са вървели нещата, така ли?

Вървели са, защото в края на краищата човек се научава нещо да прави. Не мисля, че винаги шеф на комисията трябва да е човек от медиите или от културата. Не намирам това за задължително, стига този човек да има достатъчно добра воля, да седне да разговаря и да разбере какви са проблемите на тези медии. Защото те имат проблеми и е хубаво да бъдат чути и някой да им помогне. Но тук се тръгна с някакви заплахи - и от негова страна, и от тяхна. Аз не съм много фен на подобен тип поведение.

Възраженията към досегашното поведение на Слави Бинев споделяте ли?

Аз не знам какво е било неговото минало, честно казано. Освен това, което съм чела по медиите. Не познавам лично този човек. Виждала съм го един-два пъти само на "Добър ден" на публични места. И по принцип не отричам някого, без да го познавам и без да знам какво и как е направил.

След като парламентът е избрал тези хора и е преценил, това трябва да се отчита. Говорим за целия парламент - депутатите са преценили, че той може да бъде на този пост. Значи може би протестът трябва да бъде срещу целия парламент, а не срещу самия него.

Слави Бинев не се е самопоставил там - той е избран. Защо не се протестира срещу парламента? Аз например бих могла да изляза и да протестирам, защото в парламента има хора, които въобще не би трябвало да са депутати. Има доста недоразумения, и не само в този парламент. Има хора, които не мога да си представя, че  са народни представители. Но никой не скача срещу тях. Естествено е,  когато такъв парламент се събира, да излъчва тези хора, които прецени. 

Миналата година имаше протести при избора на подобна спорна фигура и в крайна сметка парламентът се саморазпусна преждевременно. Очаквате ли и сега да стане така?

Нека да тръгнат да протестират и ще видим. Аз винаги съм смятала, че протестите трябва да бъдат истински и принципни. Не трябва да има двоен стандарт - да протестираш само срещу този, който на тебе не ти харесва, а пък срещу идентична фигура, но от твоя лагер, да не протестираш. Или протестираш по принцип и си гражданско общество, или протестираш избирателно. Но избирателните протести на мен ми се струват съмнителни.  

Ако има протести, те трябва да са наистина за нещо. Културната гилдия и всеки има право да излезе и да каже своето мнение. Но в същото време не протестират срещу избора на този или онзи директор на театър... Не говоря за личности. Дълбоко уважавам тези хора, които сега протестират - те са наистина творци и напълно ги разбирам. Но мисля, че е хубаво подплатата на протестите да бъде еднаква и принципна. Иначе започваме да дискредитираме самото понятие и хората ще спрат да вярват, че протестите са наистина добро оръжие на демокрацията.

Намирате ли, че започва нещо познато?

Нещата тръгват по познат начин ще видим дали ще свършат по познат начин. Както виждате, днес Волен Сидеров се оттегли от ръководен пост в парламентарната комисия по външна политика. Нека видим какво ще бъде поведението на самия Слави Бинев. Той ще трябва да прецени дали ще може да работи с хората, чиито интереси са ангажирани в тази комисия. Защото ако няма диалог с тях, ще му бъде много трудно.

#БНТ #телевизия #Слави Бинев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"