Сърбия и Унгария съжаляват за прекратяването на "Южен поток"

Сърбия и Унгария съжаляват за прекратяването на "Южен поток"
Путин и Орбан ще продължат сътрудничеството си. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин е съобщил решението си за прекратяване на проекта "Южен поток" на колегите си от Унгария и Сърбия по телефона. В разговора той е обсъдил с унгарския министър-председател Виктор Орбан и президента на Сърбия Томислав Николич двустранното сътрудничество и перспективите за по-нататъшно сътрудничество в енергийния сектор.

Вучич нарече решението на Русия "лоша новина". Според него най-засегнати от тази ситуация са Сърбия и Унгария. "Русия има право да вземе такова решение и Унгария го приема", каза от своя страна унгарският външен министър Петер Сиярто", като отбеляза, че страната му ще бъде принудена да търси нови източници на газови доставки, които да заменят "Южен поток". Унгарският премиер пък обвини Брюксел в саботиране на „Южен поток", а президентът на Сърбия заяви, че ще търси пряк контакт с Путин за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в енергийната сфера.

Припомняме, че на 1 декември руският държавен глава заяви, че "при настоящите обстоятелства Русия няма да изпълни проекта". От своя страна ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обясни, че "Южен поток" вече не е от значение.

#Владимир Путин #Виктор Орбан #Унгария #Сърбия #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници