Планът Москов: От понеделник линейките тръгват за ромските махали с полиция

Планът Москов: От понеделник линейките тръгват за ромските махали с полиция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Здравният министър Петър Москов обяви на страницата си във Фейсбук план за справяне с насилието в ромските махали. Пред bTV той разясни, че вече е започнал разговори с кметовете в проблемните квартали с цел да се избегнат нови нападения над медицински лица там.

"Просто местната власт трябва да има отношение", каза Москов.

Само за едно денонощие бяха регистрирани два нови случая на нападение и побой над лекари от Спешна помощ - в Исперих и Радомир.

Преди седмица лекарката от Спешна помощ Ирина Маринова отнесе побой от роми във Врачеш.

"До тук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат...", пише днес министърът.

"От утре навсякъде, където е имало такива инциденти, екипи на СП ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията. Когато е възможно и както е възможно.

С нарочна моя заповед ще сваля отговорността за тези решения от регионалните центрове и екипите. Това ще са решения, за които отговорността ще бъде моя и на ресорния зам. министър Д-р Шарков" категоричен е Москов.

Позицията му вече среща отпор. От ромската организация ДРОМ обвиниха здравния министър в дискриминационно отношение към ромите.

#Петър Москов #Спешна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »