Хелзинският комитет: Мнението на Москов трябваше да е погребано с Хитлер

Хелзинският комитет: Мнението на Москов трябваше да е погребано с Хитлер
Петър Москов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският хелзинкски комитет (БХК) реагира остро на изказването на здравния министър Петър Москов, че гражданите, живеещи в ромските квартали, ще бъдат лишавани от спешна медицинска помощ.

„БХК изразява особено дълбоко смущение от расистката заплаха, отправена вчера, 7 декември, от министъра на здравеопазването в България, че гражданите, живеещи в ромските квартали, ще бъдат лишавани от спешна медицинска помощ, освен „когато е възможно и както е възможно” – с полиция или след „споразумение с местни „лидери на мнение” на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация” – за „наказание” за твърдени нарушения“, се казва в позиция на организацията.

Петър Москов обяви на страницата си във Фейсбук план за справяне с насилието в ромските махали. Той разясни, че вече е започнал разговори с кметовете в проблемните квартали с цел да се избегнат нови нападения над медицински лица там. Само за едно денонощие бяха регистрирани два нови случая на нападение и побой над лекари от Спешна помощ - в Исперих и Радомир. Преди седмица лекарката от Спешна помощ Ирина Маринова отнесе побой от роми във Врачеш.

Според експертите от БХК, в България наказателната отговорност е лична, а не колективна. Тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт. Наказателната отговорност се установява от българския съд и той определя наказание, което е установено в българския закон. Наказателната отговорност се установява и налага по един и същи начин за всички български граждани, без оглед на етническия им произход – след справедлив процес.

Здравният министър Петър Москов обяви на страницата си във Фейсбук план за справяне с насилието в ромските махали. Пред bTV той разясни, че вече е започнал разговори с кметовете в проблемните квартали с цел да се избегнат нови нападения над медицински лица там.

"Просто местната власт трябва да има отношение", каза Москов.

Само за едно денонощие бяха регистрирани два нови случая на нападение и побой над лекари от Спешна помощ - в Исперих и Радомир.

Преди седмица лекарката от Спешна помощ Ирина Маринова отнесе побой от роми във Врачеш.

- See more at: http://novinite.bg/articles/83852/Planat-Moskov-Ot-ponedelnik-linejkite-tragvat-za-romskite-mahali-s-policiya#sthash.3Kskt4J5.dpufСпоред експертите от БХК, в България наказателната отговорност е лична, а не колективна. Тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт. Наказателната отговорност се установява от българския съд и той определя наказание, което е установено в българския закон. Наказателната отговорност се установява и налага по един и същи начин за всички български граждани, без оглед на етническия им произход – след справедлив процес.

„Лице, което не разбира това, не следва да упражнява българска публична власт. Такова лице не разбира правовия характер на тази държава и невъзможността тя да бъде расова машина за ликвидиране на човешки животи. Такова лице не следва да бъде в положение да взема решения, които засягат обществото. Желанието за „наказване” на набедено етническо малцинство чрез животозастрашаващи откази на публично здравеопазване е не по-различно от хитлеристките идеи за „решаване” на „въпроси”. Мислите, изразени от министъра, би следвало да са погребани с трупа на Адолф Хитлер. Описването на човешки същества като някой, който е „избрал да живее и да се държи като скот, [и който] получава и правото да бъде третиран като такъв”, и като „популация”, която „разбира” по-малко „дори” от „дивите животни”, още повече от страна на публично овластено лице, отразява, в действителност, единствено нищетата на правосъзнанието на говорещия, както и непростимото му неуважение към гражданите на България, за които е оскърбление да възприемат от държавата подобни расови изстъпления. Достойна за съжаление е управленска позиция, закрепена с гласовете на ултра-расистките формации от т.нар. „Патриотичен фронт”, която се заканва да удовлетвори популисткия глад за разправа с „врагове” с телата на хора от малцинствата“, са казва още в позицията.

Ромските организации също осъдиха изказването на министър Петър Москов.

От ромската организация ДРОМ обвиниха здравния министър в дискриминационно отношение към ромите. - See more at: http://novinite.bg/articles/83852/Planat-Moskov-Ot-ponedelnik-linejkite-tragvat-za-romskite-mahali-s-policiya#sthash.3Kskt4J5.dpuf
От ромската организация ДРОМ обвиниха здравния министър в дискриминационно отношение към ромите. - See more at: http://novinite.bg/articles/83852/Planat-Moskov-Ot-ponedelnik-linejkite-tragvat-za-romskite-mahali-s-policiya#sthash.3Kskt4J5.dpuf

#БХК #Петър Москов #Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"