Радан Кънев: По изборите преговаряте с ромските лидери, сега не искате

Радан Кънев: По изборите преговаряте с ромските лидери, сега не искате
Радан Кънев Снимка БГНЕС
A A+ A++ A

Преди няколко дни един български министър взе, че каза истината. И голям шум настана. Но нека да кажем и „б”. Каза я с много лоши и неподходящи думи. И два пъти се извини за това нещо, за което го поздравявам и му благодаря. Само че беше истина, и го знаем всички. И цялата патетика по темата не може да затули и не може системно да затулва истината, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Истината няма етнически характер, а има дълбок социално политически характер.

На първо място, проблемът между лекарите от Спешна помощ и много български граждани, които са неосигурени – значителна част от тях са от ромски произход – е структурен и стар, защото има цели части от населението в България, които очакват от Спешната помощ да замести пълното медицинско обслужване. И има една голяма общност от български лекари в Спешната помощ, които живеят на границите на мизерията за необразован човек, а не за човек, който е прекарал всички етапи на медицинското образование. И са често пъти доста по-нервни и невъзпитани от обичайното. И това е стар конфликт, който ескалира години наред.

Законотворчеството през много от тези години беше в ръцете на ДПС и се гордеехте, че е в ръцете на ДПС. И нито един законопроект, който най-малко може да реши проблемите на Спешната помощ, или проблемите на здравното осигуряване, от ДПС не е излязъл.

И още нещо. Наистина нещо лошо каза господин Москов. Каза, че проблемът може да се реши, като се преговаря с някакви местни лидери. Затова аз с него ще поспоря политически, а господин Кърджалиев от ДПС, каза, че е нелепо да се преговаря с местни ромски лидери. Колко нелепо е да се преговаря преди избори с местни ромски лидери, да Ви попитам аз? Тогава нелепо ли е, или разнасянето на пачки с пари не са преговори, а си е чисто плащане?! Преговорите са преди това. Може би някой друг ги прави вместо Вас тези преговори!

Какъв е всъщност проблемът? Защо този заострен патос, след като министър Москов се извини? Защо се оказва от началото на това Народно събрание, че Реформаторският блок и неговите министри са големият трън в петата на Движението за права и свободи? Боли от нещо, и то не съвсем от това, че господин Москов е фашист. Можете да сте сигурни, че не е. Защото в борбата със семплите прояви на български фашизъм през 40-те години роднините на доктор Москов са лежали по тогавашните лагери – преди 1944 г. и последващите лагери след 1944 г. И той много добре знае в какво е възпитан.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"