Ръстът на БВП от 1.5% се запазва и през 2015 г.

Ръстът на БВП от 1.5% се запазва и през 2015 г.
A A+ A++ A

Възстановяването на БВП през следващата година ще се запази на същото ниво от 1.5%. Този извод направи Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк по време на Третия международен икономически форум на списание Мениджър.

Според него нетният експорт ще има малък положителен принос за растежа догодина, като това ще се дължи на положителните ефекти от спада на цените на суровия петрол.

„Всеки път, когато цените на горивата спадат, сме свидетели на трансфер на богатство от страните производители към страните консуматори на суров петрол. Тъй като енергията възлиза на около 13% от разходите на домакинствата, а делът на енергоемките отрасли от произведената продукция в промишлеността е около 30%, спадът в цените на горивата се очаква да има осезаем принос към растежа през 2015 г. през канала на външната търговия и увеличаване на покупателната способност на домакинствата“, обясни Кристофор Павлов. В част от развиващите се икономики обаче растежът ще се забави, тъй като нормализирането на лихвите в САЩ се очаква да набере скорост. Това ще предизвика забавяне на развиващите се пазари, които в прекалено голяма степен разчитат на притока на чуждестранни спестявания, за да финансират ръста на потреблението и инвестициите си.

В икономическия анализ се посочва, че търсенето на инвестиционни стоки в Китай показва признаци на отслабване, което е лоша новина за Германия, а с това и за България, доколкото в България съществуват компании, които са част от немските вериги. Нарастването на геополитическите рискове също ще продължи да тежи на темповете на възстановяване на глобалната търговия, а с това и на положителния принос на експорта към процеса на възстановяване на българската икономика.

На местно ниво в България банковият сектор ще помогне на процеса на възстановяване през следващата година чрез очакваните още по-ниски лихви по депозитите. По-ниските номинални лихви по депозитите в комбинация с известно отслабване на дефлационния натиск ще редуцират реалните лихви. С това ще се премахнат част от стимулите за спестяване, като резултатът ще бъде по-ниска норма на спестяване, което би трябвало да подкрепи потребителските разходи на домакинствата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »