Медведев: ЕС и САЩ притиснаха България за "Южен поток"

Медведев: ЕС и САЩ  притиснаха  България за "Южен поток"
Дмитрий Медведев Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че  под натиска на Брюксел и Вашингтон България е спряла проекта "Южен поток". Премиерът добави, че страните от ЕС може да се включат към новия руски газов проект през Турция.

"Спирането на проекта "Южен поток" бе свързано и с факта, че България под натиска на ЕС и САЩ не даде разрешение за строителство", коментира Медведев, цитиран от РИА Новости.

"За съжаление, България не даде разрешение, но проблемът дори не опира до България, която в дадения случай действаше, за съжаление, като обикновен член на Евросъюза, подложен на натиск както от страна на европейските власти в Брюксел, така и – да си го кажем откровено - от страна на американците", каза Медведев.

Дмитрий Медведев добави, че европейските страни могат да се включат към новия руски газов проект в Турция.

"Тогава ние ще увеличаваме мощностите на "Синия поток" или ще създаваме допълнителни мощности в Черно море, ще създадем хъб на територията на Турция, откъдето газът ще може да се доставя в други държави. Това е не по-малко интересна идея, към която могат да се присъединят европейските партньори от ЕС, и други партньори", разясни Медведев.

На 4 декември руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че решението да се спре строителството на "Южен поток" е окончателно.

"Сега сме ангажирани със строителството на газопровода по друг маршрут", добави той. По думите му газопроводът ще минава през Турция съгласно договореностите между двамата президенти - Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

По същото време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на среща с българския премиер Бойко Борисов, че по отношение на "Южен поток" България и ЕК работят заедно. Неразрешените въпроси не са непреодолими. "Южен поток" може да бъде построен, условията са ясни, няма нищо ново.

"В изказванията на Владимир Путин и на президента Ердоган България беше посочена единствена поименно като страна от проекта "Южен поток", посочи Борисов. Аз считам, че е несправедливо, защото ЕК преговаря от името на шестте държави, които са по трасето на "Южен поток", освен това подготвителните дейности, които касаят издаването на разрешителни, не са спрени".

#Дмитрий Медведев #България #Брюксел #Вашингтон #Южен поток #Медведев #ЕС #Владимир Путин #Путин #Ердоган #Бойко Борисов #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"