Икономическа криза в Русия: „Путин ще се държи до последно във властта“

Икономическа криза в Русия: „Путин ще се държи до последно във властта“
Константин Сонин.
A A+ A++ A

Константин Сонин е проректор на Московското висше училище по икономика Higher School of Economics (HSE) и един от най-известните икономисти в Русия. За руския вестник Ведомости, руския аналог на "Financial Times" Сонин редовно пише за икономика и критикува държавнокапиталистическия курс на Кремъл.

Интервю на Бенямин Бидер с икономиста Константин Сонин за SPIEGEL online.

Русия върви към рецесия, Путин обвинява Запада. В интервюто известният икономист Константин Сонин заявява, че кризата в действителност е започнала още преди години и предсказва революция.

SPIEGEL ONLINE: Руската икономика затъва в кризата. Владимир Путин казва, че Западът иска да ограничи нарастващите възможности на неговата страна. Дали нарастващата опасност от рецесия е резултат на санкциите?

Сонин: Не, Русия отдавна е в нисходяща тенденция. На практика икономиката на страната не е отбелязвала ръст от 7 години. Намираме се на нивото от 2007 година. При това ние сме развиващ се пазар, ние трябваше да имаме поне 3% по-висок ръст от немския.

SPIEGEL ONLINE: Нещо друго затруднява икономиката?

Сонин: Нито една от големите световни валути няма такава драматична загуба на стойност като рублата. Обезценката започна с украинската криза. Една от причините е, че инвеститорите се отказаха от руските инвестиции. Навсякъде по света през изминалите няколко години капиталовите пазари растяха, нашият стагнира.

SPIEGEL ONLINE: Срявнявате настоящата криза с тази през 1991. Тогава се разпадна Съветският съюз. Какви паралели виждате?

Сонин: Русия преживя тежки кризи например през 1998 и 2007, двете предизвикани от външни за страната шокове. Кризата от 1991 беше различна. В действителност това тогава беше упадък, който стартира много години по-рано. Сега ситуацията е подобна. Сега не се страхуваме от някакъв остър шок. Хората казват, че положението е лошо, но не катастрофално. Значи ли това, че нямаме криза? Напротив, тя просто още не е навлязла в най-острата си фаза.

SPIEGEL ONLINE: Как можеше упадакът да бъде избегнат?

Сонин: Путин трябваше да се оттегли през 2008 след двата му успешни президентски мандати. Оттогава не му е до реформи, а само до запазване на властта. Икономическата политика трябва да се преподреди. Реформите бяха спрени, а добри решения от времето на предишните мандати на президента се отменят.

SPIEGEL ONLINE: Кои по-точно?

Сонин: Тогава той облекчи много частната икономика. Сега тежестта върху фирмите – данъчна и административна – е по-голяма от всякога.

SPIEGEL ONLINE: Колко голямо е влиянието на санкциите в действителност?

Сонин: Те засягат основно финансовия сектор. Така засягат всичко по-малко, най-вече дългосрочните перспективи. Ограничават донякъде стандарта на живот. Нашите собствени контрасанкции са дори по-лоши за нашите граждани: Спирането на вноса на хранителни стоки от ЕС увеличи цените на нашия пазар. Това натоварва по-бедните, които дават за храна значителна част от приходите си.

SPIEGEL ONLINE: Добре, но какви са в такъв случай причините за кризата?

Сонин: Вижте съдбата на диктаторите и автократите: всички те са успешни през първите 10 години на власт. След това нещата тръгват в посока запазване на властта, започва стагнацията. Това е ядрото на проблема: лошо е да си толкова дълго на власт.

SPIEGEL ONLINE: Расте влиянието на хардлайнерите като съветника на Путин Сергей Глазьев. Той иска да изолира страната. Променя ли се разбирането за икономиката в Кремъл?

Сонин: Глазьев няма представа от икономика. За късмет той е съветник на Путин по украинската политика, не по икономически въпроси.

SPIEGEL ONLINE: Това не подобрява нещата: Глазьев искаше да бомбардира Киев.

Сонин: На такива хора дължим нашите велики геополитически победи! (смее се) Сега сериозно: Путин има отличен икономически екип. В министерствата и в Централната банка работят най-добрите. Проблемът е, че влиянието им постепенно намалява. Вместо това тонът се задава от хора, които имат примитивни представи за икономиката. Те не разбират механизмите на икономиката. Те оспорват факта, че икономически проблеми доведоха до рухването на комунизма.

SPIEGEL ONLINE: Шефът на държавната Сбербанк, Герман Греф критикува остро този проблем. Той говореше за това, че Русия не извлича никакви поуки от историята.

Сонин: А, Греф винаги е намирал моите прогнози за прекалено мрачни. Сега изглежда е открил истината: лошата икономическа политика никога не е резултат на единични грешни решения. Ние имаме работа с напълно архаично държавно управление.

SPIEGEL ONLINE: Как може Русия да излезе от кризата?

Сонин: Аз не обичам революциите. Трудно ми е обаче да си представя сегашния режим в комбинация със съществени подобрения. Ще настъпи разрив, който ще доведе до „нестационарен период“ с рухване на властта и след това ще дойде бавно подобрение.

SPIEGEL ONLINE: Много от колегите ви напуснаха страната. Не се ли наситихте на мрачни диагнози, които се забелязват прекалено късно?

Сонин: Да се предам и да изоставя страната си? През 1991 бях младо момче, тогава се изправихме срещу танковете.

SPIEGEL ONLINE: Заедно с родителите си? Колко годишен бяхте тогава?

Сонин: На родителите си естествено нищо не казах. Бях на 12.

SPIEGEL ONLINE: Ако утре имаше свободни избори за кого бихте гласували?

Сонин: Може би за Алексей Навални, водача на опозицията. Той е честен и решителен. Но би ли имал шанс? Ако трябва да избирам между сегашния вицепремиер Игор Шувалов, икономически либерал и министъра на отбраната Сергей Шойгу, ястреб ... Дявол знае какво бих избрал. Може би Шувалов – или все пак Шойгу?

SPIEGEL ONLINE: Шойгу е близък приятел на Путин.

Sonin: Трябва да си представите при какви обстоятелства би се състоял един такъв избор след края на ерата Путин. Ние говорим за криза, за пълен разпад на икономиката и реда. Престъпността ще се увеличи, може да има сблъсъци между различни групи вътре в страната. Затова по-добрият избор е да се гласува за човек, който ще се погрижи за реда.

SPIEGEL ONLINE: Никакъв шанс за либерален реформатор?

Сонин: Михаил Ходорковски отново написа, че като президент би децентрализирал страната. Защо мнозина вярват, че следващият президент би имал тази възможност? Той ще трябва да опази страната от разпадане.

SPIEGEL ONLINE: Как ще изглежда краят на президентството на Путин?

Сонин: Той ще се държи за властта до последно. Няма политик на този свят, който си тръгва доброволно. Или Ангела Меркел просто ще захвърли властта?

SPIEGEL ONLINE: Най-малкото нейните хора кокетничат по темата...

Сонин: Не мога да си го представя. Или тя ще бъде преизбирана от германците, или един ден на някой партиен форум няма да й достигнат няколко решаващи гласа, тогава и тя ще ругае предателите.

#Путин #Русия #икономика #криза #революция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"