Да си лекар в България е като участие в „Сървайвър“

Да си лекар в България е като участие в „Сървайвър“
Д-р Димитър Шишков Снимка: www.plovdiv-online.com
A A+ A++ A

Опазването на здравето на нацията е съвместна дейност и висша форма на политика, а политиките са за живи и здрави хора, заяви депутатът от Реформаторския блок д-р Димитър Шишков, член на здравната комисия в Народното събрание.

Диагностично-лечебния процес не е лесно занимание и изисква нормална обстановка. За това към настоящия момент агресията насочена към медицинските екипи пречи на диагностично-лечебната дейност и нейното качество.

Не само лекарите, но и ние като политици имаме нелеката задача за възстановяването на доверието в българската медицина и българската медицинска общност за качествено здравеопазване.

Как допуснахме да достигнем до побоища на лекари и ние самите вместо да се обединим около този проблем започнахме да се наричаме ксенофоби, фашисти и комунисти!?

Защо мразим хората, които се грижат за нашето здраве?! И защо уважаваме повече необразованите?

Да си лекар в България е като участие в „Сървайвър“. Бориш се срещу цялото племе, макар че си негов член и можеш винаги да бъдеш изгонен.

Професор Иван Москов с основание твърдеше и преподаваше, че "медицината е наука, изкуство и професия". Аз бих добавил и призвание от Господ.

Лекарите винаги са били част от елита на всяко общество. Но явно след деветосептемврийският преврат всички усилия бяха насочени към това българският лекар да бъде превърнат в евтин слуга на трудовия и нетрудов човек.

Медицинската наука бе заставена да се преустрои по съветски образец и да бъде изцяло подчинена на интересите на тоталитарното управление.

Досега са събрани и документи и данни за 618 лекари и студенти по медицина, репресирани по различно време, степен, вид и продължителност, представени в подробен списък по фамилни имена. Общо в затвори са били задържани за различни срокове 71 лекари и студенти, а и в концентрационни лагери са били общо 86 души. Повече от 45 души, лекари и студенти, са били убити или безследно изчезнали, а за други не е установена причината за смъртта им.

На други жертви смъртната присъда е била променена на "доживотен затвор", но те са били поставени при такива тежки условия, че от инквизиции и настъпили болести в занданите са живяли кратко време и формално са били обявени за "починали в затвора" или съответно в лагера, без да се обявява истинската причина за смъртта им. На смъртния акт на екзекутирания през 1969 г. д-р Радан Сарафов, дори не е отбелязана причината за смъртта.

Повече от 300 студенти са били изключени от Медицинския факултет, в това число и моят баща. Много по-голям е броят на уволняваните и ограничаваните в професионалния растеж, вкл. получаване на научни степени и звания или заемане на ръководни административни длъжности. Голяма част от известните и добри специалисти бяха уволнени или премествани да работят в други селища и здравни служби.

Изявлението на д-р Димитър Шишков бе направено от парламентарната трибуна на 12 декември.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"