Отиде си Гарабед Томасян - първият демократично избран кмет на Пловдив

Отиде си Гарабед Томасян - първият демократично избран кмет на Пловдив
Гарабед Томасян
A A+ A++ A

Д-р Гарабед Томасян – първият демократично избран кмет на Пловдив, почина в неделя. Отиде си на 79 години след продължително боледуване и борба с коварна болест. Погребението ще е във вторник, съобщава "Марица".

Гарабед Томасян остави запомняща се следа в историята на града. Той управлява Пловдив от 1991 до 1995 г. и беше един от първите, които градяха темелите на синята крепост. Томасян беше носен на ръце при встъпването му в длъжност.

По време на неговото управление започна изготвянето на основни нормативни актове, стартира връщането на отнетата по времето на социализма частна собственост. Пловдивчани ще го запомнят и с факта, че благодарение на него беше внедрена немска технология на сметището край Цалапица , което буквално спаси Пловдив и околните села от екокатастрофа. Първият приют за кучета в страната също беше построен по негово време.

Гарабед Томасян е роден през 1935 година в Пловдив и завършва медицина в родния си град. Започва работа като лекар в Момчилград и Крумовград. През 1967 г. се премества в Пловдив. Същата година добива национална известност със създаването на първия подводен дом „Хеброс". Заедно с Иван Петров живее в него около 20 дни на дъното на Варненското езеро. През 1987 г. осъществява експедиция „Перун", при която с реплика на 7-метрова дървена славянска ладия пътува по Дунава, Черно море и реките Сава и Драва. От 1990 г. до 1991 година е председател на временния изпълнителен комитет на община Родопи . В последните години се беше отдал на грижите около 13-годишния си син.

#Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"