Родители прегърнаха дъщеря си след 7 години, мислили я за мъртва

Родители прегърнаха дъщеря си след 7 години, мислили я за мъртва
A A+ A++ A

Родители за пръв път прегърнаха детето си 7 години след раждането му. Причината за това е, че майката и бащата смятали чедото си за починало.

Драмата на семейството на Цонка и Теньо от сливенското село Бяла започва през 2003 година. Двамата вече имат три момчета, но най-накрая им се ражда момиченце - Теодора. Раждането е трудно и самата Цонка едва оцелява, а за детето никой не дава шанс.

Момиченцето е било родено с толкова тежки увреждания, че по думите на родителите лекарите са ги посъветвали да го оставят, тъй като няма да могат да се грижат за него.

„Спина бифида, хидроцевалия, пареза на червата... Очаквах, че даже докато съм там, ще стане нещо, те я сложиха в кувьоз, то беше мъничко – 2 кг и нещо. "Имаш четири големи здрави момчета, гледай си децата, а тя надали ще оцелее, явно няма никакъв шанс”, ми казаха", спомня си Цонка Георгиева – майка на Теодора.

Така с подписа си майката и бащата на момиченцето се отказали от родителски права. По-късно обаче те решават да потърсят детето си. Няколко месеца след опитите да потърсят детето си, родителите заминават за Гърция. През 2010 г. стартира проект на Държавната агенция за закрила на детето, чиято цел е да бъдат намерени родителите на всички близо 2000 деца с увреждания в домовете.

Междувременно родителите на Теодора получават писмо със следното съобщение: „Детето е вече голямо за Сливен и трябва да го преместят в Кермен”, разказва Цонка. Двамата със съпруга й веднага отиват в Кермен. Именно там те виждат за първи път детето си.

„Веднага казаха с бащата, че ще го вземат, независимо колко е увредено”, обясни Събина Славова, директорка на дома в Кермен.

Случаят на Теодора не е единичен. Половината от семействата на децата в домовете за увреждания не са знаели живи ли са те, сочат данни на Агенцията за закрила на детето.

Причината е, че в повечето родилни отделения родителите не са били консултирани от психолог и им е съобщавано, че детето им няма да живее дълго. Акушерката на Цонка – д-р Пашева пък отрича да е съветвала родителите да оставят детето си. 

„Данните показаха, че над 50% от родителите искат да поддържат връзка с децата си, но те не са знаели, че са живи”, разказва Цветелина Георгиева, експерт в ДАЗД.

Теодора е едно от 61 от децата в домове за увреждания, които се връщат при истинските си родители. Но някои последици са необратими. Според специалисти един месец в дома забавя развитието на едно дете с няколко месеца.
Откакто е при родителите си, Теодора е наддала повече от 8 килограма. Добре е и е се е научила на много нови неща. Но майката и бащата обаче нямат пари за лечение в Русия, което ще помогне на детето проговори.

#родители #дете #ДАЗД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"