По-малко сол - по-малко главоболие

По-малко сол - по-малко главоболие
A A+ A++ A

Ако ограничим солта до 3 грама дневно ще изпитваме значително по-малко главоболие. Въпросната доза се ра равнява на около половин чаена лъжица.

Според американски учени ограничаването на солта намалява главоболието, защото понижава кръвното налягане и балансира пулса. Това е в противовес с друго ново френско изследване, че солта не влияе на кръвното.

Но дори при хората с нормално кръвно налягане, главоболието намалява с ограничаването на солта, продължават американците.

И още нещо любопитно - преминаването от здравословна към нездравословна диета нямало никакви последици за главоболието.

В експеримент близо 400 души били подложени или на диета с ниско съдържание на мазнини и богата на плодове и зеленчуци и на нискомаслени млечни продукти, или на типична западна диета. Участниците приемали храна с близо 9 грама сол на ден за определен период, което е средното потребление на сол в САЩ. След това то било намалено на 6 грама дневно за същия период, след което те били подложени на диета с 3 грама сол дневно до края на периода. Участниците били помолени да записват странични ефекти като главоболие, подпухване, сухота в устата, прекомерна жажда, умора, липса на енергия, гадене и промяна на вкуса. Резултатите - ограничаването на приема на сол от 9 на 3 грама дневно намалило главоболието с 31 процента.

#здраве #сол #кръвно #кръвно налягане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"