Недопустимо: побоищата над лекари станаха ежедневие

Недопустимо: побоищата над лекари станаха ежедневие
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Недопустимо е в 21 век да отиваш на работа и да не си сигурен за безопасността си. А как е у нас -  повечето от родните медици признават, че заплахите и побоите над тях са ежедневие.

Днес регистрирахме поредния случай на насилие: млад баща от ромски произход шамароса лекарка по време на нощното й дежурство в "Неотложна помощ" в Раковски.

Българските лекари получават мизерни доходи, несъответстващи на образованието и натоварената им ежедневна работа, а отгоре на всичко това са обект и на насилие от агресивни хора.

Миналата седмица дебатът за безопасността на служителите на Спешна помощ отново беше повдигнат след като лекар беше брутално пребит в ромската махала на село Врачеш и след други две нападения над лекари в Исперих и Перник.

Здравният министър Петър Москов се закани да не пуска линейки в ромските квартали, без те да бъдат придружени от полиция и с това предизвика гнева на ромските активисти и правозащитници, които го обвиниха в дискриминация.

Министърът и представители на ромските общности в крайна сметка се обединиха около предложението полицейски екипи да придружават линейките във всички райони, в които е бил регистриран случай на нападение над медици.

Въпреки разпалените коментари по темата, случаите на унижение на медици вместо да спрат или поне затихнат, продължават с пълна сила. Случаят в Раковски е доказателство.

Лекарите се нуждаят от сигурност и нормална обстановка, в която да извършват специфичната си работа, а обществото ни вместо да им ги осигури, им да дава още по-голям подтик да потърсят достойна реализация в чужбина.

Може би все още не осъзнаваме факта, че все повече медици напускат страната и оставаме без специалисти.

А преди да бъде пребит и унижен поредния лекар, може би по-скоро държавата трябва да намери работещо решение на проблема, за да се гарантира сигурността на лекарите при изпълняване на служебните им задължения и да не ги изпращаме принудително в чужди страни, за да търсят достоен труд и нормално отношение.

#лекари #нападение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"