Отлагат с година сондажите за газ и нефт в Черно море

Отлагат с година сондажите за газ и нефт в Черно море
A A+ A++ A

С шест месеца до една година се отлагат сондажите за търсене на нефт и газ в находището "Хан Аспарух" в Черно море и вместо в средата на 2015 г. ще започнат в средата на 2016 г. Това съобщи Медиапул, като цитира решение на консорциума между френската "Тотал", австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол", който притежава разрешителното за проучване на терена.

Прекратени са редица обществени поръчки за доставка на оборудване за сондирането на потенциалното находище, за зареждане с дизел на бъдещата платформа и хеликоптерната й база и за храни и други консумативи.

Възлагането на други поръчки обаче ще продължи, като междувременно периодът ще се използва за по-задълбочени анализи на вече извършените проучвания в терена, сочат концесионерите.

Причината за временното замразяване на сондажите е "значителното и непрестанно понижаване на цените на петрол в света за изключително кратки срокове в последните месеци, засягащо вътрешните бюджети на дружествата", ангажирани с проекта, пише в уведомлението, публикувани в официалния вестник на Европейския съюз.

Трите компании са взели единодушно решение да променят бюджета и работната програма за 2015 г., според която в средата на следващата година трябваше да започне сондажа на възвишението на Полшков. Сега той е отложен за 2016 г. като надеждите на тримата партньори са по-скоро сондирането да започне в началото на годината. Министерството на енергетиката е уведомено за това.


#сондажи #нефт и газ #"Хан Аспарух" #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »