Нова ера: Обама вдига ембаргото, нормализира отношенията с Куба

Нова ера: Обама вдига ембаргото, нормализира отношенията с Куба
A A+ A++ A

"Отваряме нова страница в отношенията на Вашингтон с Куба", обяви американският президент Барак Обама в историческо изявление пред медиите. "Слагаме край на остарелия подход, който не е успя да предвижи напред отношенията с Куба", заяви той.

По-рано днес президентът разговаря 45 минути по телефона с кубинския лидер Раул Кастро, след като кубинските власти освободиха от затвора американския гражданин Алън Грос, прекарал пет години зад решетките.

В изявление след това американският президент каза, че иска "честен и сериозен дебат с Конгреса" за перспективите за пълна отмяна на половинвековното търговско ембарго, след като "изолацията не е проработила".

Обама е наредил на държавния секретар Джон Кери да се преразгледа отношението към Куба като към държава спонсор на тероризма.

"Ние ще започнем да нормализираме отношенията между нашите две страни. Тези промени възнамеряваме да създадем повече възможности за американския и кубинския народи като започнем нова ера в отношенията ни", каза Обама.

Той благодари на Франциск, първият папа от Латинска Америка, който изиграл ключова роля в сближаването на противниците от Студената война, разделени само от 150 км.

След размяната на затворници президентът Обама заяви, че САЩ са готови да преразгледат търговските връзки и да отворят посолството си в комунистическа Куба, което е затворено от 1961 г.

От Белия дом не изключват възможността в близко време президентът на САЩ Барак Обама да осъществи визита в Куба, предаде Газета ру.

„Ако президентът получи такава възможност, то той не трябва да я отхвърля”, заяви представителят на Белия дом Джош Ърнест.

Реакции

Кубинският президент Раул Кастро потвърди, че бившите врагове са се съгласили да възстановят дипломатическите отношения след повече от половин век. Той добави, че въпросът с ембаргото, което според него е "блокада", остава да бъде решен.

Сенатът на САЩ, в носия си състав, „внимателно ще проучи” промените в политиката на администрацията на САЩ по отношение на Куба, каза републиканецът Робърт Коркър, който скоро ще оглави комисията по външните работи в горната камара на Конгреса, предаде РИА Новости.

„Без съмнение политиката на САЩ се промени, но към момента не е ясно на какви промени е готово правителството в Куба. Ние внимателно ще проучи всички тези промени в политиката в рамките на следващия състав на Конгреса на САЩ”, казал Коркър.

В същото време демократът Робърт Менендес, който е председател на сенатската комисия по външните работи до края на годината, подложи на рязка критика действията на президента на САЩ Барак Обама по отношение на Куба.

Менендес подчерта, че тези действия могат да накарат „диктаторски режими да използват американски граждани, работещи в чужбина,” за свои цели.

#САЩ #Куба #Барак Обама #Раул Кастро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"