Инвеститорите щурмуват Куба

Инвеститорите щурмуват Куба
Снимка: www.nikona.bg
A A+ A++ A

Автор: Алисия Гонсалес, в. "Ел Паис"

Възможността да се сложи край на ембаргото на Куба от страна на САЩ, която бе обявена в сряда, предизвика еуфория сред международните инвеститори. Пазарът започва да търси нови бизнес възможности след изявлението на Барак Обама и вече започнаха да правят залози за бъдещето. Първите , които се възползваха, са фирми, които вече са с установени икономически връзки с Острова. Акциите на панамската авиокомпания Copa се качиха 4.7% , на испанската компания Meliá с 5,6% и на производителя на никел Sherritt International с 23% на фондовата борса в Торонто.

През последните години, под ръководството на президента Раул Кастро, Куба се опита да отвори икономиката си за чуждестранни инвестиции, но с малък напредък. Страната пострада сериозно и от икономическите проблеми на основните й спонсори – Русия и Венецуела.

Агенция Мудис понижи рейтинга на кубинската икономика през април заради вероятен колапс на икономиката на Венецуела, която носи 20% от БВП на острова. "Куба зависи главно от Венецуела за доставките на петрол, който се внася при много благоприятни условия чрез компанията Petrocaribe," отбеляза рейтинговата агенция. Каракас доставя общо около 6000 барела петрол на ден в замяна на изпращане на 40 000 кубински лекари.

Финансови анализатори подчертават обаче, че статистиките за Куба не са особено актуални. Последните данни от Световната банка за 2011 г. сочат, че БВП на Куба е 68 000 милиона долара, което се произвежда в САЩ само за един и половина. През 1958 г. годишните доходи на глава от населението на Куба са по-високи от тези на испанците, а сега са малко над 6000 долара, а в Испания - 29,000 долара.

По-голямата част от икономическата активност в Куба е ориентирана около услугите, основно туризъм, което представлява 74% от БВП, според данни на Световната банка. Остарялата техника ликвидира шансовете за успех в селското стопанство, което в миналото е било най- голямата сила. Куба е била най-големият износител на захар в Съединените щати. Днес селското стопанство представлява едва 5% от БВП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"