10 000 души евакуирани в Германия заради бомба от Втората световна война

10 000 души евакуирани в Германия заради бомба от Втората световна война
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 10 000 души са били евакуирани в Германия заради невзривена 250-килограмова бомба от Втората световна война, съобщава АФП. Взривното устройство е било открито в близост до столицата Берлин.

Боеприпасът бил открит по време на строителни дейности в близост до централната ЖП гара на Потсдам. Местните автобусни линии, трамвайни и влакови услуги са били спрени. Властите веднага са освободили сградата на министерството и парламента на Бранденбург.

Отряд за обезвреждане на бомби се опита да обезвреди взривното устройство, което най-вероятно датира от голямата британска бомбардировка, която унищожава голяма част от Потсдам на 14-15 април 1945 г.

В много германски градове са погребани невзривени артилерийски снаряди от Втората световна война, въпреки че повечето от тях са безопасно обезвредени. Берлинските власти смятат, че 3000 бомби все още се крият само под столицата, а експерти предупреждават, че някои от боеприпасите стават все по-опасни, тъй като ръждясват и техните предпазители стават все по-крехки.

#Германия #евакуирани #бомба #Втора световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »