6 млн. лв. за коледни премии за ВСС

6 млн. лв. за коледни премии за ВСС
снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

6 млн. лв. ще са парите за коледни премии за членовете на ВСС и всички магистрати и съдебни служители в страната. Това стана ясно от думите на Соня Найденова, представляващ Съвета в ефира на Би Ти Ви. Според нейните изчисления така на човек ще се паднат между 300-400 до 1000 лева над заплатата.

Преди ден правосъдният министър Христо Иванов посъветва членовете на ВСС вместо да си раздават бонуси да похарчат парите за нов софтуер за разпределение на делата. Според Найденова обаче министърът се е шегувал, тъй като парите, които ще струва новият софтуер, ще са около 100 000 лв.
Найденова призна все пак, че компютърни специалистите са установили, че системата за случайно разпределение на дела може да бъде манипулирана.

Що се отнася до френския посланник Ксавие дьо Кабан, Найденова посочи: „Убягна нещо много интересно от думите на френския посланик. Писмото, с което той сезира ВСС, беше получено, след излъчването на неговото интервю. Той сподели, че за тези негови притеснения и съмнение е разговарял дни по-рано с министъра на правосъдието, т.е. ние сме изгубили ценно време“, коментира тя.

Можеше да направим проверки и да не се налага да излага тези обвинения публично, добави Найденова.

Що се отнася до смяната на софтуера, самият правосъден министър Христо Иванов посочи в ефира на БНР, че това е само част от  решаването на проблема. „Естествено, че всичко зависи от хората. ВСС е представителен орган. Трябва да упражняваме инструментариума на логиката, който е заложен в тази институция“, посочи Иванов.

Той бе категоричен, че ако се искат оставки, те ще бъдат подадени.

„Крайно време е да се отговори на въпроса кой носи личната отговорност и кой е допуснал това да се случи“, коментира министърът случая със съдия Ченалова. „В съдебната система има корупция и ние трябва да се справим с нея. Там цари културата на затваряне на очи и има определена мърлящина при дадени действия. Целта е да свършим работа“, каза още Иванов.

#Соня Найденова #ВСС #Христо Иванов #правосъден министър #софтуер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"