2014: Воден ад заля България

2014: Воден ад заля България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Воден ад потопи почти цяла България през 2014 година.

Наводненията вследствие на незаконна сеч, запушени шахти, прелели язовири и проливни дъждове отнеха живота на 14 души в Североизточна България, сред които имаше и деца.

Десетки бяха евакуирани, а мнозина останаха без дом, но повечето отказаха да бъдат настанени в общински каравани. Щетите бяха оценени на стотици милиони левове.

В началото на август северозападният град Мизия бе залят от двуметрови приливни вълни от река Скът, които според местните хора са причинени от изпускане на язовири и човешка грешка. Имаше две жертви – възрастни мъж и жена.

Над 100 постройки бяха разрушени, а над 800 души бяха евакуирани с лодки и хеликоптери. Впоследствие за щетите на пострадалите им бе предоставена еднократна помощ по 325 лева на човек.

До момента няма единно мнение дали проливните дъждове са виновни за наводненията или човешки недомислици.

Курортът Албена бе под вода и два хеликоптера "Кугър" кръжаха, за да спасят от водния капан хората там.  

През септември в Бургас обявиха траур заради три жертви, отнесени от приливна вълна. Бургас, Хасково и Стара Загора бяха в бедствено положение. Къмпингите „Градина“ и „Смокиня“ бяха изравнени и пострадаха жестоко.

В края на годината пък от пороите пострада Южна България. Причината са преливащите реки и изпускане на язовири, когато почвата бе подгизнала. Селата и градовете около Тунджа бяха с наводнени дворове и улици, но въпреки бедственото положение и липса на ток в Гълъбово, този път природата бе по-милостива и не взе жертви.

#потопи #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"