2014: Свикваме с имигрантите, 6-7 хил. вече имат статут

2014: Свикваме с имигрантите, 6-7 хил. вече имат статут
A A+ A++ A

След драматичния ръст на броя на нелегалните имигранти, пристигащи в България през 2013, който свари властите напълно неподготвени, ситуацията през 2014 бавно се нормализира.

Първоначалните ужасяващи условия в бежанските центрове в София и страната бяха значително подобрени, най-вече благодарение на допълнителните пари от ЕС, които България получи за целта.

В същото време, Вътрешното Министерство засили охраната по границата с Турция, изпращайки около 1000 допълнителни гранични полицаи да я пазят. Строителството на скандално скъпата 30-км телена ограда започна през пролетта и завърши в началото на есента. Ефективността й, обаче, е донякъде съмнителна, тъй като общата дължина на българо-турската граница е 260 км.

Според официалните данни на държавната Агенция за бежанците, броят на имигрантите в бежанските центрове е около 4000, към началото на декември. Информацията за броя на имигрантите, които вече имат статут и живеят на външни адреси, не е точна, но най-често цитираните числа са 6-7000 души.

За щастие, през 2014 нямаше сериозни инциденти с участието на имигранти, за разлика то случая от есента на 2013, когато нелегален имигрант от алжирски произход при обир намушка сериозно продавачката в столичен магазин, или случая, в който неизвестни мъже намушкаха тийнейджър от Ирак, който стоеше до оградата на един от бежанските центрове в София. През годината имаше дребни инциденти и разправии както сред имигрантите, така и между имигрантите и български граждани, обикновено без сериозни последици.

За нещастие, през годината имаше няколко грозни ксенофобски прояви по отношение на бежанците. Първата, която доби сериозна публичност, беше в казанлъшкото село Розово, където местните изгониха няколко сирийски семейства с бежански статут, които бяха наели къща в селото. Във втория случай жителите на брезнишкото село Калище отказаха да пуснат децата си на училище с 9 афганистанчета, които също бяха записани в училището. В крайна сметка, децата бяха преместени в училища в Земен и София.

През годината броят на нелегалните имигранти, стоварвани с микробуси директно в София от каналджии нарасна. Увеличиха се и случаите, в които гранична полиция арестува имигранти, опитващи се да пресекат нелегално българските граници на път за Западна Европа.

Имаше и случаи на имигранти, умрели от студ, скитайки из горите и планините по западната граница, докато се опитват да стигнат Сърбия и Западна Европа. Имаше и случаи на имигранти, умрели от студ, изгубени в горите на Странджа.

#имигранти #нелегални #центрове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници