Горанов: Гласуваме реформата днес, детайлите - през март

Горанов: Гласуваме реформата днес, детайлите - през март
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Владислав Горанов отрече ГЕРБ да са оттеглили своето предложение за пенсионната реформа.
"Не намерихме аргументи за смяна на позицията. Няма нищо лошо в даването на свобода за избор, съгласни сме от 1 януари до 31 март да надградим сегашното предложение и да го подобрим, като е въпрос на дебат как точно ще стане това", обяви Горанов  след среща с парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание, съобщава БГНЕС.

По-рано се появи информация, че промените ще бъдат отменени заради възраженията на Реформаторския блок.

Все пак предложението е влязло в зала, ще бъде гласувано и няма промяна в позицията на ГЕРБ, подчерта Горанов. Все още не е ясно как ще гласуват останалите парламентарни групи и дали това предложение ще бъде прието. Изчакайте да мине гласуването, отвърна той на въпрос дали е ясно кой ще подкрепи предложението.

От думите на Горанов стана ясно, че промените и "надграждането" в предложението ще се отнасят най-вече до необратимостта на избора, която е заложена в момента. "В дебата за цялостния пенсионен модел до 31 март сме готови да приемем и тезата за връщане от НОИ в частните фондове и за максимална гъвкавост, така че да се гарантира принципа на свободен избор", обясни финансовият министър.

Според Горанов има технически вариант това да се случи. "Няма лични партиди в НОИ, това е така, но НОИ ще знае във всеки един момент колко пари е получил от лицата, когато те са направили своя личен избор. Не съществува технологична пречка да се върна същата сума обратно в избран от тях универсален пенсионен фонд", коментира министърът.

"Ние даваме максимален избор на хората сами да носят отговорност", повтори той. Владислав Горанов нарече спекулации твърденията, че срокът за решението дали да прехвърлиш вноската и партидата си от частните фондове в НОИ за лицата родени след 31 декември 1959 година ще бъде една година. Срокът е до безкрай, до преди пенсия, каза той.

#Владислав Горанов #финансов министър #пенсионна реформа #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »