2014: От погрома над КТБ загубихме всички

2014: От погрома над КТБ загубихме всички
A A+ A++ A

През юни в България се състоя безпрецедентна атака и скалъпен комплот срещу две български банки - Корпоративна търговска банка и "Виктория". Никой не очакваше подобен сценарий. В рамките само на няколко дни вложители изтеглиха повече от милиард от КТБ, наричана „банката на властта“ и четвърта по големина в България. В резултат банката обяви невъзможност да плаща и потърси закрила от БНБ, а централната банка я постави под особен надзор.

Факт е обаче, че някой умишлено предизвика паника и изпрати хората на опашки пред касите. Само седмица по-късно имаше подобна атака и срещу ПИБ, която не се разви по същия начин. Поставянето на КТБ под особен надзор беше изненадващо и последвано от бомбастични разкрития за изнасяне на повече от двеста милиона в брой в чували лично от мажоритарния акционер в банката. Това в последствие беше опровергано дори и от тези, които се опитаха да го скалъпят.

Случаят обаче e твърде ясен - фактът, че изобщо не беше направен опит банката да бъде спасена и изявленията, идващи от БНБ през цялото време на особения надзор говори за силен политически натиск и евтина инсценировка. Само месец преди атаката срещу банката обаче, БНБ беше дала разрешение на КТБ да придобие друга, по-малка банка - Креди Агрикол България.

Самият акт на даване на разрешение за сделката предполага обстоен анализ на финансите на КТБ, които през май 2014 трябва да са били в отлична форма, а месец по-късно – като за „особен надзор“ и отнемане на лиценз. По тази причина повече от ясно, е че атаката срещу банката е саморазправа с мажоритарния акционер Цветан Василев, който и до момента остава извън България, заради опасения за сигурността си.

Сега предстоят дела, които трябва да изяснят, дали някой нарочно събори КТБ, за да „си опрости кредитите“ и „за да придобие активи на банката на занижени цени“ или банката фалира, защото е раздавала милиарди необезпечени кредити на свързани фирми и лица. Но както и да завършат делата, и на децата в България е ясно, че пвез 2014 години бе извършен погром върху една стабилна финансова институция, от което загубиха хиляди вложители, държавата и особено нейния инвестиционен рейтинг. Тази загуби ще тежат над всички десетилетия напред.

#Корпоративна търговска банка #БНБ #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"